Sağlık & Fitness

Trending:


Muş Devlet Hastanesinde bir ilk: Üç kablolu pil ile sağlığına kavuştu

Muş’ta kalp problemi nedeniyle tedavi gören hasta, kardiyoloji doktorları tarafından başarılı bir operasyonla kalbine "üç kablolu pil" takıldı.


D vitamini eksikliği bunama riskini artırıyor! Alzheimer ve demans sebebi

İngiltere’de yapılan uzun vadeli bir araştırmaya göre D vitamini eksikliği olanlarda bunama riskinde yüzde 19-25 oranında artış gözlendi. Düzenli olarak D vitamini takviyesi alanlarda ise Alzheimer riskinde yüzde 17 azalma görülürken damar hastalığına bağlı bunama riskinde yüzde 14 azalma gözlendi.


Ayak altına sürülen sarımsak şifaymış! Ne mikrop ne hastalık kalıyor, bu saatte yapın

Sarımsak, vücuda sayısız fayda sağlayan doğal ilaçlardan biridir. Yıllardır kullanılan bu tedavi yöntemi özellikle enfeksiyon ve mantarı ortadan kaldırıyor. Bakın sarımsağın içindeki o bileşenler vücudu nasıl etkiliyor.


Havalar birden ısındı, uzmanından şeker hastalarına ’böbrek yetmezliği’ uyarısı

Diyarbakır’da İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Aydın, sıcak havaların artmasıyla birlikte şeker hastalarına sıvı kaybının direkt böbrekleri etkileyeceğini ve böbrek yetmezliğine çok daha hızlı ilerleyebileceği uyarısında bulundu.


“Porsiyonum küçük, ideallerim büyük”

Uzmanlar, diyetisyenin temel görevinin, insanların sağlıklarını korumaları veya bozulan sağlık durumu mevcut ise sağlıklarını geri kazanmalarına yardım etmek amacıyla besin gereksinimlerini planladığını ifade ettiler.


Mışıl mışıl uyutan ot! Papatya çayından daha etkili, top patlasa uyandırmıyor

Papatya çayı sakinleştiriyor ve uykuya geçişi hızlandırıyor. Yapılan araştırmalara göre papatya kadar etkili bir ot daha var: Kedi otu. Peki hızlıca uyutan kedi otu nasıl demlenir?


Sivilcelerin kökünü kazıyan 3 malzemeli karışım! Ayna gibi parlak, ipek gibi pürüzsüz cilt için...

Cildi sivilcelendiren ana etkenlerden biri de tükettiğimiz gıdalar. Yağlı ve baharatlı gıdalar, şekerlemeler cilt yapısını bozuyor. Cildi içten dışa temizleyen kürün detaylarını yazdık.


Burun spreyi kronik tıkanıklığa çözüm değil

Burun tıkanıklığı ilk bakışta bakıldığında basit gibi görünse de aslında bir çok hastalığa zemin hazırlayabiliyor.


Hormon sağlığı için nasıl beslenmeli?

Hormonların çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz” dedi.


Uykusuz gecelere son! 5 adımda sağlıklı bir uyku çekmek mümkün

Uyku, sağlıklı bir yaşam için hayati öneme sahiptir. Her vücut organı ve dokusunun etkili bir şekilde çalışabilmesi için yeterli uykuya ihtiyacı vardır. Uzun süreli yetersiz uyku ciddi fiziksel bozulmalara, ardından psikiyatrik rahatsızlıklara, bilişsel kayıplara ve sonunda ölüme neden olur. Ancak acı gerçek şu ki çoğu insan vücudunun ihtiyaç duyduğu yeterli kalitede uykuyu alamıyor. Peki neden ve bu sorun nasıl çözülebilir?


Sinsi ilerleyen HPV’ye karşı en etkili koz aşı

Herkesin hayatının bir döneminde en az bir HPV türü geçirdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Saadet Ünsal, “Çoğu HPV enfeksiyonu zaman içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazen HPV enfeksiyonları daha uzun sürer ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde kansere neden olabilir. HPV enfeksiyonun çoğu geçicidir ve genelde belirti vermeden ilerler. Enfeksiyondan korunmada en etkili ve güvenilir yöntemin HPV aşısıdır” dedi.


Yanlış AIDS teşhisi davasında karar!

Yanlış AIDS teşhisi davasında karar! Olay 2018 yılı ortalarında Konyada özel bir hastanede yaşandı. İddialara göre enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. D.U., arkadaşı M.H.ye yaptığı bir dizi test sonucu HIV pozitif olduğunu söyledi. Bunun üzerine nişanlısından ve işinden ayrılan genç adam, 2.5 yıl boyunca AIDS ilacı kullandı. Psikolojisi de bozulan g...


Uzm. Dr. Meltem Öner Karaçay: “Sıtmaya dikkat”

Doruk Nilüfer Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “Sıtma, insandan insana dişi anofel sineklerinin ısırmasıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyondur. Hayatı tehdit eden sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.


Bahar alerjisi olanlara uyarı: Kronik hastalıklara neden olabilir

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nacaroğlu, sürekli maruz kalınan alerjenlerin kronik hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekti. Alerjik reaksiyonlar arasında potansiyel olarak hayatı tehdit eden ve ölümle sonuçlanma riski bulunan alerjik reaksiyonlara "anafilaksi" adı verildiğini kaydeden Nacaroğlu, "Eğer hızlı müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabileceğini unutmamak gerekir" dedi.


Sağlıktaki problemlere SAĞLIKFEST ile çözüm aranacak

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından 6-7 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Sağlık Bilimleri Festivali (SAĞLIKFEST) ile dünyada sağlık alanındaki problemlerin çözümü aranacak. SOSYALFEST'te 4 kategoride yapılacak yarışmalarla yenilikçi vizyon ve yaklaşım, teknolojiler ortaya koyulacak.


Regl dönemi çok rahat geçecek! Yapmanız gereken 5 şey var

Sıkıntılı bir rgl dönemi geçiriyorsanız, haberimizdeki öneriler tam da size göre. Bundan sonra hiç sıkıntı yaşamadan geçireceğiniz regl günleri psikolojinizi de olumsuz etkilemeyecek! Detaylar haberimizde.


Şok diyet şiş göbekleri süzüyor! 2 günde 2 kilo verdiren liste

Kısa ama etkili diyet programları zayıflamaya yardımcı olabiliyor. Yağdan verdiren bu diyetler sayesinde vücut detoks ile temizleniyor. İşte 2 günde 2 kilo verdiren diyet programı...


1 ay boyunca tüketenin kapısına hastalık uğramıyor! Sindirimi rahatlatıyor, ödem attırıyor

Zencefil sağlığa olan faydalarıyla adından söz ettiren baharatlardan biri. Ancak 30 gün peş peşe yenildiğinde vücuda olan etkisi bambaşka oluyor. İşte 30 gün boyunca zencefil tükettiğinizde vücudunuza olacaklar...


Az görenlere destekleyici eğitimle ışık oluyor

Türkiye’de yüzde 90’ın üzerinde görme kaybı olan kişiler ‘total görme engelli’ yani görme yetisini tamamen kaybetmiş bireyler olarak tanımlanıyor. Ancak yüzde 10’a kadar ışık algısı olanlar için işlevsel görme ve yaşam becerilerini artırma umudu ‘rehabilitasyon’ yöntemleriyle mümkün olabiliyor. Bebek yaşta önce göz kaslarını geliştirmeye, daha sonra cisimleri, şekilleri, renkleri tanımaya yönelik çalışmalara başlayan bir çocuk, okul çağına...


Bahar rahatsızlıklarına bitkisel çözümler

Kayseri’de aktarlık yapan Muhammed Hanzala Altun, baharın gelmesiyle çıkan polenlerden kaynaklı meydana gelen rahatsızlıklar için bitkisel çözümler hakkında bilgiler vererek, “Bitkileri hem kaynatarak hem de tütsü olarak kullanabiliriz” dedi.


Ödem düşmanı meyve melatonin salgılatıyor! Uykusuzlar kapış kapış alıyor

Ananasın en önemli etkilerinden biri de ödemi söküp alması. Ananas aynı zamanda cildi de güzelleştiriyor. Peki ananas meyvesinin uyku üzerinde etkisi var mı?


Şiddet uygulanarak çenesi kırılan kedinin tedavisi sürüyor

Zonguldak'ta şiddet uygulanması sonucu çenesi kırıldığı değerlendirilen sahipsiz kedinin veteriner kliniğindeki tedavisi sürüyor.


Prof. Dr. İbrahim Şahin: "Genç nüfusta obezite ve diyabet hastalığı artıyor"

TEMD Araştırma Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Şahin, obezitenin basite indirgenmeyecek kadar zor bir hastalık olduğuna işaret ederek, "Gençlerimiz şişmanlıyor, 15-20 yaş grubu arasında obezite ve diyabet hastalığı çok artıyor. O yaşlarda eskiden Tip 2 diyabet görmezdik, artık o yaşlarda görmeye başladık" ifadelerine yer verdi.


İlişkilerde en sık yapılan hata: Sürekli haklı olma çabası

Haklı olmak, herhangi bir konuda doğru olanı düşünmek, yapmak, desteklemek anlamına gelmektedir. Yaşamı devam ettirebilmek için gereklidir. Doğru düşünürseniz, davranırsanız hata yapmazsınız. Böylece yaşam sürenizi uzatabilirsiniz. Uzman Psikolojik Danışman Şura Saka konu hakkında önemli bilgiler verdi.


Vücudumuzu destekleyen 8 besin

Karbonhidratlar, yiyecek ve içeceklerde bulunan üç ana besin maddesinden biri olan, oksijen, hidrojen ve karbon elementlerinden oluşan şeker molekülüdür. Vücudun ana enerji kaynağıdır


Psikolojiye ilgi duyanlar "Psiko-Fest"te buluştu

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) bu yıl ilki düzenlenen Psikoloji Günleri'nde (Psiko-Fest) çocuk gelişiminden spora, sosyal ilişkilerden tarihi boyuta kadar farklı alanlarda psikoloji disiplini konuşuldu.


Sigara yasakları işe yarıyor, sigaraya bağlı hastalıklarda azalmalar var

Sigara yasakları farklı seviyelerde olsa da dünyada 151 ülkede uygulanıyor. Ülkelerin yüzde 40'ı bu yasakları uyguluyor ve uygulamaların içeriği güncelleniyor. Son olarak İngiltere'de 2009'dan sonra doğanların hayat boyu sigaraya erişimini yasaklayacak tasarı parlamentoda onaylandı. İngiltere'de yapılan bazı araştırmalara göre yasaklar işe yarıyor. Yasaklarla İngiltere'deki sigara kullananları sayı ciddi miktarda azalırken kalp krizi ve felç...


Bir tutamı hafızayı 10 yıl gençleştiriyor! İbn-i Sina önerisi, beyni yeniliyor

Hafızayı kuvvetlendiren baharatların başında zerdeçal geliyor. Zerdeçal beyni geliştiriyor. Peki zerdeçalın bilişsel faydaları neler?


“Sıtma tedavisinin gecikmesi ölümcül olabilir”

Ülkemizde tanı konulan sıtma vakalarının hepsinin kaynağının başta Afrika olmak başka ülkeler olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Songül Özer, “Sıtmanın etkin bir tedavisi olsa da, gecikilmesi halinde ölümcül olabilir. Bu nedenle sıtmanın yaygın görüldüğü yerlere seyahat edecek kişiler, o bölgelere gitmeden verilmeye başlanan koruyucu ilaçları alarak önlem almalıdır” dedi.


Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Kocaeli'de mide kanseri ile mücadele eden komşularının moralini düzeltmek için harekete geçen çocuklar ve aileleri, kadına unutamayacakları anlar yaşattı. Bahçeye "Mehtap" yazan çocuklar, meşale yaktı. Mehtap Bahtı, çocukların yaptıkları karşısında gözyaşlarına hakim olamadı.


Bağışıklığa format attıran ikili! Metabolizma hızlanıyor, damarlar açılıyor

Sarımsak ve limon ikilisini uzmanlar ısrarla tavsiye ediyor. Kalp ev damar rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkileri bulunan sarımsak nasıl tüketilmeli? İşte detaylar...


Van kedisinde heyecanlandıran gelişme: Doğum oranı yüzde 50 arttı

Van Kedi Villası’nda bir gözü mavi, diğeri kehribar renk olan dünyaca ünlü Van kedileri, 2024 yılının ilk yavrularını dünyaya getirdi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van Kedi Villasında yıl boyu 3 parti şeklinde doğumların gerçekleşeceğini, ilk doğumlarının tamamlandığını söyledi. Prof. Dr. Kaya," Doğum oranlarında geçen yıla göre göre ciddi bir artış var. Geçen yıl ilk...


Bakanlıktan hipnoza standart

Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp olarak kabul edilen hipnoza standart getirdi. Bu standart ile hipnoz sertifikası bulunan hekime ve ona yardımcı olacak sağlık personeline, uygulamaları etkin ve verimli bir biçimde yerine getirmelerini sağlayacak yeterliliğin kazandırılacağı belirtildi.


Midedeki reflü asitini sakinleştiren içecek! Yanma ve kasılma hissi yok oluyor

Mide yanması sıklıkla yaşanabilir. Özellikle reflüsü olanlar sık sık mide yanması sorunu yaşarlar. Peki mideyi en fazla sakinleştiren içecek ne?


Diş implantı omurilik sıvısına girdi! Şimdi hukuk mücadelesi veriyor

Diş implantı omurilik sıvısına girdi! Şimdi hukuk mücadelesi veriyor Bursada yaşayan Ramazan Yılmaz (40), geçen yıl temmuz ayında, çene kemiğinde sızlama şikayetiyle Nilüfer ilçesindeki özel bir kliniğe gitti. Diş hekimi A.D, dişlerinin sallandığını, bu nedenle çekilmesi gerektiğini söyleyip, implant tedavisi önerdi. Dişini çektiren Yılmaz, implant...


Kepçe kulak bantları tehlike saçıyor! Uzman isim uyardı: Öldürücü anafilaktik şok oluşabilir

Kulaktaki bu şekil bozukluğu bireyleri küçük yaştan itibaren özgüven eksikliği başta olmak üzere pek çok psikolojik sorunların oluşmasına yol açıyor. Uzmanlar bu durumun üstesinde gelmek için ameliyatı önerse de son zamanlarda sosyal medyada kepçe kulak bandı ya da sıvılarına ilgi artıyor. Peki bu ürünler sağlıklı mı? Hangi sorunları ortaya çıkarabilir? Estetik Plastik Cerrah Op. Dr. Ebru Şen anlattı. İsmail SARI'nın haberi...


Lekeden ve çilden eser bırakmıyor! İçecek olarak tüketildiğinde tam bir panzehir

Günümüzde pek bilinmese de sarısabır ağacı cilt sağlığına faydalarıyla biliniyor. İşte su ve bal ile hazırlanan macun kıvamında da tüketilen sarısabır ağacının sağlığa faydaları.


Besin tercihleri ruh sağlığını etkiliyor: Bazı besinler ruhu besliyor

Araştırmalara göre günlük yaşamdaki besin tercihleri ruh sağlığı üzerinde etkili oluyor. Ruh sağlığını olumlu etkileyen besinler neler?


Bu hastalığa dikkat! Yüksek ateş, kas ağrıları, aşırı halsizlik... "Zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilir"

Ülkemizde tanı konulan sıtma vakalarının hepsinin kaynağının başta Afrika olmak başka ülkeler olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Songül Özer, “Sıtmanın etkin bir tedavisi olsa da, gecikilmesi halinde ölümcül olabilir. Bu nedenle sıtmanın yaygın görüldüğü yerlere seyahat edecek kişiler, o bölgelere gitmeden verilmeye başlanan koruyucu ilaçları alarak önlem almalıdır” dedi.


Endokrin bozucular, düşükten kansere kadar pek çok hastalığa yol açabiliyor

Endüstride kullanılan plastiklere, teflon ürünlere, tarımda, kozmetikte ve deterjanlarda kullanılan bazı maddelere özellikle gebelik döneminde maruz kalmanın düşüklere yol açabildiği, kanser gibi pek çok hastalığa yatkınlık yaratabildiği belirtildi.


Doç. Dr. Uğur, “Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde beslenmeliyiz”

Hormonların çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz” dedi.


Yapay zekayla hastaneler hastaların ayağına gelecek

Yapay zeka uygulamalarının sağlıkta kullanımının yaygınlaşmasıyla teşhis süreçlerinin hızlanması ve yakın gelecekte hastaların hastaneye gitmeden tedavi almaları mümkün olabilecek.


Pityriasis Rosea : Dikkat Edilmesi Gereken Uyarı Işaretleri

Özet Genellikle göğüs, karın veya sırtta meydana gelen kırmızı pullan yükseltilmiş yamalarla sonuçlanan zararsız bir cilt döküntüsü türü. Belirtiler Yeni, şiddetli veya sürekli belirtiler yaşıyorsanız bir sağlık hizmeti sağlayıcısıyla iletişime geçi. Belirtiler şunlardır: Kırmızı yükseltilmiş, oval şekilli, pulluk yamalar (herald patches olarak adl...


Fazlası gibi azı da zarar veriyor! Tuz tüketmeyi durdurunca bunlar oluyor

Sağlıklı beslenmeye karar verdiğimizde tuz genellikle diyetimizden tamamen çıkarmak istediğimiz ilk şeylerden biridir. Çok fazla tuz yemenin sağlığınıza zararlı olduğu doğru olsa da günlük olarak yeterli miktarda sodyum almamak da genel sağlığınızı etkileyebilir.


Uzmanından önemli uyarı: İşte aşı olmayanların yaydığı o hastalıklar

Dünyada aşılamanın henüz istenilen düzeye gelmediğini söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzm. Dr. Esra Çakmak Taşkın, "Dünyada yaklaşık 20 milyon eksik aşılı veya aşılanmamış çocuk bulunmaktadır. Özellikle son birkaç yıldır dünyada kızamık, difteri, boğmaca ve diğer bazı aşı ile önlenebilen hastalıklarda salgınlar yaşanmaktadır" dedi.


Türkiye adeta ustalaştı: Heimlich manevrası kurslardan mı, filmlerden mi öğrenildi?

Heimlich manevrası, sosyal medyada “Ülkece Heimlich manevrası konusunda ustalaştık” gibi yorumlarla sık sık gündeme geliyor. Peki Türkiye’de heimlich manevrası, kurslardan mı, filmlerden mi öğrenildi?


Kalp sağlığında yapay zeka tanı imkanını artırıyor

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Şenol, yapay zeka temelli algoritmanın sağlık alanında çok başarılı sonuçlar verdiğine ve dünyada pek çok merkezde anjiyo yerine öncelikle yapay zeka değerlendirmesi kullanıldığına dikkat çekerek, “Yapay zeka destekli analizin tanı koymadaki başarısı yüzde 95'lere çıkıyor” dedi.


Günlerdir yoğun bakımda yatan Nuri Alço taburcu oldu! İlk fotoğraf da geldi

Evinde geçirdiği beyin kanaması sonrası günlerdir yoğun bakımda tedavi gören ve kalp pili takılan Nuri Alço, sağlık durumunun iyiye gitmesiyle taburcu edildi. Alço'dan 17 gün olsun ilk fotoğraf da geldi.


Dünyada israf edilen gıdalar, yetersiz beslenen insanların 2 katından fazlasına yetiyor

Dünya genelinde üretilen ve hiç yenmeyen gıdalar, yetersiz beslenen kişi sayısının iki katından fazlası yani 2 milyar insana yetmesine rağmen uzmanlar, hala israfın önlenmesinin öneminin anlaşılmadığına işaret ediyor.


Bel ve boyun ağrılarını rahatlatmak için iki etkili yöntem!

Bel ve boyun ağrılarını rahatlatmak için iki yöntem olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “Birincisi yürümek iken, ikincisi düz bir zeminde kısa süreli uzanmaktır. Ancak uzanmak sadece kısa süreli rahatlama sağlayacaktır, yürümek kadar etkili olmayacaktır. Sert zemin üzerinde sırt üstü 5-10 dakikalık uzanmalar omurga ve kasların doğru postürü bulması açısından faydalı olabilir. Ancak gün içerisindeki sırt üstü yatış pozisyonunun 15 dakikayı...