Yaşam

Trending:


Obezite alarmı! Kırmızı et ve şerbetli tatlı tüketimi tehlike saçıyor

Türkiye Obezite Araştırma Derneği'nin (TOAD) verilerine göre en obez il Adana olarak öne çıktı. Adana, aşırı kırmızı et, pide, beyaz ekmek ve şerbetli tatlı tüketimi ile dikkat çekiyor. Sabahları ciğerle başlayıp, şırdanla sonlanan beslenme rutinleri ve dışarıda tercih edilen yüksek yağlı yiyecekler, kentte obezite oranlarının artmasına neden oluyor. Dyt. Selva Oturakçıibogil, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı.


İş stresini azaltmak için ne yapmalı?

Gecenin bir yarısı bile dinlenme fırsatı bulamadığınız anlar, aile zamanınızı etkileyen son dakika seyahat planları, ve iş ile özel hayat arasında denge kurmaya çalışırken yaşadığınız zorluklar... İşte stresle başa çıkma yolları...


Lif cenneti kuru meyve! Bağırsak çalıştırıyor, kan şekerini düşürüyor

Kuru meyveler arasında yer alan incir kan yapıyor. İncir aynı zamanda bağırsakları hareketlendiriyor. Peki kuru incirin faydaları neler?


Kolajeni artıran 1 numaralı gıda çok farklıymış! Kasık ve mide fıtığına bile iyi geliyor

Kolajen, vücutta üretilen cildin esnekliği, dayanıklılığından sorumlu olan, eklem sağlığı açısından önemli bir yapısal proteindir. Ancak birçok kişi kolajeni, takviye yoluyla cildi gençleştirme özelliği sayesinde tanımaya başladı. Oysa vücutta kolajeni artırmak için pek çok doğal alternatif mevcut. Sağlıklı yaşam tavsiyeleri paylaşan Dr. Eric Berg, kolajeni artırmak için yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde anlattı.


Dildeki pütür pütür beyazlığı jilet gibi kazıyıp atıyor! Limon suyuyla karıştırıp sürün

Dilin yüzeyinde 'papilla' adı verilen küçük şişlikler bulunur ve burası bazı yiyecek parçacıklarının, bakterilerin ve ölü hücrelerin depolandığı yerdir. Bunların birikmesi dilinizde beyazlığa sebep olabilir. Ancak dildeki beyazlığı tedavi etmenize ve ağzınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olacak kolay yollar var!


Düzenli kitap okumak yaşam süresini uzatıyor

Bilim insanları düzenli kitap okuyan insanlarla ilgili önemli sonuçlar ortaya koydu. Uzmanların edindikleri sonuç, kitap okuma alışkanlığının yaşam süresini uzattığı yönünde oldu.


Miyofrezyal Ağrı Sendromu Uyarı İşaretleri: Dikkat Edilecekler

kronik kas ağrısı bozukluğu olan miyofrezyal ağrı sendromu, kasları kaplayan bağ dokularındaki ağrı veya iltihaptan kaynaklanır. kalıcı ağrı, hassas kas düğümü, uyku bozuklukları ve yorgunluk gibi belirtiler gösterir. kötü duruş, duygusal rahatsızlıklar, kas yaralanması ve stres gibi nedenler ve risk faktörleri vardır. tedavi seçenekleri, teşhis yöntemleri ve doktorunuza sormanız gereken sorular hakkında daha fazla bilgi edinmek için...


3 seyans lazer etkisinde tüy dökücü kabuk! İstenmeyen kıllar ağdayla çekilmiş gibi yok oluyor

İstenmeyen tüyler rahatsızlık verebiliyor. Vücudun belirli bölgelerinde çıkan bu tüylerle doğal ama etkili mücadele yöntemleri araştırılıyor. Peki istenmeyen tüylere iyi gelen tarifler neler?


El, koltuk altı, bel, kalça ve ayaktaki kaşınmalara dikkat! Sebebi bu olabilir

Uyuz hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, “Soğuk ortamda uyuz böceğinin daha uzun süre hayatta kalabilmesi ve yazın terdeki antimikrobiyal peptidlere duyarlı olmaları sebebiyle yaz aylarından çok, sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artar. Uyuz hastalığı kişiden kişiye 15 ila 20 dakika arasında uzun süreli temaslarda bulaşır. Bulgular ve şikayetler genellikle el...


'Onun çocuklarıyla çekilen fotoğraflarına bakmak insanın içine dokunuyor'... 'Anne biraz hasta Louis'

Aileden birinin hastalığı özellikle de uzun ve zorlu bir tedavi gerektiren bir sağlık sorunu, diğer üyelere açıklanması kolay olmayan bir durum. Bir de ortada daha bu hayatta insanın başına neler gelebileceği hakkında fazla fikri olmayan yaşı küçük çocuklar varsa zorluk ikiye de katlanır.


O sancılar masum değil

Mart ayı Endometriozis Farkındalık Ayı olarak kabul ediliyor. Bazı kadınların hayatını kâbusa çeviren endometriozis, dünyada her 8 kadından 1’inde görülüyor. Teşhisi genellikle geciken hastalık kısırlığa bile neden oluyor.


Kahvaltıda çayı limonla tüketin, çünkü... Sağlıklı kahvaltının sırrı ortaya çıktı

Kahvaltı yapılmadığında gün içerisinde yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşanabildiğini söyleyen Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Fiziksel sağlığımız ve ruhsal sağlığımız bir bütünün ayrılmaz parçasıdır. Bu yüzden fizyolojimiz ne kadar sağlıklı ise ruhsal açıdan da o kadar sağlıklı oluruz. Kahvaltı ise bizi güne hazırlayarak mutlu hissetmemize yardımcı olur” diyerek sağlıklı bir kahvaltı için önerilerde bulundu.


Kadınlara kanser tarama eğitimi

DÜZCE(İHA) – Düzce Sağlık Müdürlüğü ‘erken teşhis hayat kurtarır’ diyerek köy köy mahalle mahalle gezerek sağlık hizmetini vatandaşın ayağına götürüp hem bilgilendiriyor hem de kanser taraması yapıyor.


Hayırseverlerden sağlığa bir katkı daha

Kepez Fatma-Numan Sır Aile Sağlığı Merkezi ve Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu için protokol imzalandı.


İftarda bu hatalar hazımsızlığı tetikliyor

Ramazan ayında mide sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nihat Polat, “İftarı ağır yemeklerle değil, hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerle açmaya özen gösterin. Çorba, hurma, zeytin gibi hafif atıştırmalıklarla başlayabilirsiniz. Yemekleri yavaş yiyerek sindirim sistemine yardımcı olmalısınız. Hızlı yemek tüketmek mide rahatsızlıklarına yol açabilir” dedi.


Poğaça yüze neden olan 3 besin! Bu madde suratınızı şişiriyor

Yüz hatlarının şiş görünmesini istemeyenler bu besinlerden uzak durmalı. Sodyum yükü fazla olan işlenmiş gıdalar yüz bölgesinden kilo alınmasına neden olur. İşte detaylar...


Diş aralarındaki 'siyah üçgen'lerin sebebi! Uzmanı açıkladı: 'Önlemesi çok basit'

Diş hekimi Anna Peterson, profesyonel diş sağlığı ipuçlarını düzenli olarak TikTok'ta @annapetersondental hesabında paylaşıyor. Viral olan son videosunda dişler arasında oluşan 'siyah üçgenlerin' nedenlerini açıkladı ve bunları önleyebileceğimizi anlattı.


Araştırma: 1 ay boyunca uykularını tam alanlar 6 yaş genç hissediyor

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi.


Kolon kanserine robotik çözüm

İzmir’de yaşayan ve kolon kanseri teşhisi konulan 84 yaşındaki Aydoğan Aksu, robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu. Aksu, “Kısa sürede sağlığıma tekrar kavuştuğum için çok mutluyum” diye konuştu.


Üretkenliğinizi artıracak öneriler

Potansiyelinizi en yüksek seviyeye çıkarmak için doğru yönlendirmeye odaklanmak önemlidir. Üretkenliğinizi artırmak için aşağıda belirtilen 6 adımı deneyebilirsiniz...


Toz taşınımı sağlığı olumsuz etkiliyor

Yurdu etkisi altına alan toz taşınımının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özsaraç, özellikle astım, KOAH gibi nefes darlığı hastalığı olanların gerek olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.


Siirt’te bir hastaya polikistik böbrekte nefrektomi işlemi uygulandı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi üroloji uzmanları tarafından bir hastaya başarılı bir şekilde 30 santimlik dev enfekte (Amfizematöz) polikistik böbrekte nefrektomi işlemi uygulandı.


Gençlerde kansere yakalanma oranları artıyor

BMJ Oncology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 1990 ile 2019 arasında dünya çapında 50 yaş grubunda kanser oranı neredeyse iki katına çıktı. View on euronews


İftar sonrası 40 dakika yürüyün

Diyetisyen Kübra Sert, ramazanda sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.


10 ALTIN KURAL: İftar ve sahurdan sonra sindirimi kolaylaştıracak öneriler

Ramazan’da kilo almamak, hazımsızlık ve mide yanmaları yaşamamak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu “Sahur kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsizliğe yol açar. Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır” dedi.


Eskişehir Şehir Hastanesi’nde fleksible bronkoskopi işlemine başlandı

Eskişehir Şehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği, çocuklar solunum sistemi sağlığını daha iyi yönetmek, teşhis süreçlerini ise daha hassas bir şekilde gerçekleştirebilmeye olanak sağlayan fleksible bronkoskopi işlemine başladı.


Bahar aylarında cilt sağlığı için neler yapabiliriz?

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, bahar ayının gelmesiyle beraber cilt sağlığı için yapılabilecekleri sizler için derledi.


70 çeşitli ot, saçları dolgunlaştırıyor! Bir kökten 3 tel çıkaran bitki, öksürüğün şifası

Sağlıklı otlar kozmetik ürünleri kadar etkili olabilir. Saçları gürleştiren etkili otlardan biri de dağın otu. İşte detaylar...


İshale bağlı sıvı kaybı hayati riske yol açabilir! İshalden korunma yöntemleri

İshal olarak bilinen ve tüm bağırsak sistemini tutan mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyon durumuna Gastroenterit adı verilir. Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte çocuklarda daha sık rastlanır. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Yılmaz, “Gelişmemiş ve az gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, dünyada ölüm sıklığında ikinci sırada yer alan ishal, ülkemizde çocuklarda 4, tüm yaş gruplarında 10’uncu sırada bulunuyor” diyerek...


Diyabetin bir kaşıklık ilacını süte ekleyin! Metabolizmayı uçuruyor, kemikleri çelik yapıyor

Tarçın kan şekerini dengeleyici özelliğe sahip. Tarçını sütle denemek ise birçok faydasını ortaya çıkarıyor. Peki tarçınlı süt şifaları neler?


Araştırma sonucu: İnsan beyni nesilden nesile büyüyor

Yeni araştırmaların sonuçları, insan beyninin boyutunun zaman içinde kademeli olarak arttığını ve bu durumun, genç nesillerde demans riskini azaltabileceğini ortaya koydu.


Kronik hastalığı olanlara ’iftar ve sahurda doğru beslenme’ uyarısı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Sami Şen, “Ramazan ayı içinde oruç tutabilen kronik hastalığı olan vatandaşlar için iftar ve sahur için doğru beslenme ve su tüketimi konusunda iyi yönlendirilmesi ve yapılan uyarıları dikkate alması hayati önem taşımaktadır" dedi.


‘Türkiye’de bahar alerjisi vakaları giderek artıyor’

Bahar aylarında artış gösteren alerjik rinite dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, “Burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı ve hapşırık gibi şikayetlere neden olan kronik bir hastalıktır. Ülkemizde de bugüne kadar yapılan çalışmalar 10 yılda alerjik rinit sıklığında belirgin artış olduğunu göstermektedir” dedi.


Enerjinizi artırmak için ne yapmalısınız?

İş hayatında sıkça rastlanan ve bireyin verimini azaltan bir durum olan halsizlik ve yorgunluk hissi, önemli bir sorundur. Bu durumu engellemek veya azaltmak için neler yapabilirsiniz?


Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor, geç belirti veriyor

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu kadınlarda hayati risk oluşturan jinekolojik sorunlarından birinin yumurtalık kanseri olduğunu hatırlattı. Geç belirti verdiği için tanının da geç koyulduğunu belirten Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Erken teşhiste tedavide başarı şansı yüzde 80-90’larda. Bu şansı kullanabilmek için yıllık muayenelerin önemi büyük.” dedi, kadınlara şüphe duymalarını gerektirecek 6 belirtiyi sıraladı.


Mevsim geçişlerinde ataklar tetiklenebiliyor! Bu hastalığa dikkat

Bipolar bozuklukta mevsim geçişlerinde atakların tetiklenebileceği uyarısında bulunan Dr. Öğretim Üyesi Sibel Bolluk, uyarıcı maddelerin yanı sıra aşırı kahve, enerji içecekleri kullanılmasının da risk faktörleri arasında yer aldığını söyledi. Yoğun stres ve uykusuzluğun yine hastalık dönemlerini başlatabileceğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Sibel Bolluk, “Yaklaşık dörtte birinde mevsimsel özellik vardır, dolayısıyla mevsim geçişlerinde ataklar...


Uzmanından mide yaralarına ve ülsere iyi gelen bitki önerileri

Mide yarası ve ülser oluşumunda bilinçsiz ağrı kesici kullanımı, sigara, kahve, stres ve çevre kirliliğinin zemin hazırladığına dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, “Mide yaralarını iyileştirmek ya da sık rastlanan bazı mide yakınmalarını geçirmek için ilaç tedavisine ek olarak bitkisel ürünler de kullanılabilir. Bunlar arasında; kudret narı, zeytinyağı, sarı kantaron yağı, papatya çayı başta olmak üzere çeşitli bitkisel...


‘Çamaşırları açık havada kurutmak polen alerjisini tetikliyor’

Baharın gelişiyle birlikte alerjik hastalıkların tetiklendiği uyarısında bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, “Yıkadığınız çamaşırları açık havada kurutmayın, havada uçuşan polenler çamaşırlarınıza yapışarak giydiğinizde alerjinizi tetikleyebilir” dedi.


Bilinçsiz antibiyotik kullanımının vücuda etkisi korkunç! Mantar, parazit, kanlı ishal...

Son günlerde ani değişen hava sıcaklıklarının nezle, soğuk algınlığı, baş ağrısı, gribal enfeksiyon gibi hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, “Hava şartlarından kaynaklanan mevsim hastalıkları diyebileceğimiz nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ciddi ve önemsenmesi gereken hastalıklardır. Kişi kendi kendine hastalığın tedavisine karar vermemeli, doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik...


Kolon kanseri önlenebilir bir hastalıktır

Hem erkeklerde hem kadınlarda en sık görülen kanserlerden biri olmasına karşın kolon kanseri yaşam kaybına neden olmaya devam ediyor. Üstelik istatistiklere göre artık çok daha erken yaşlarda görülüyor. Bu denli önemli olan bu sorunun önüne düzenli yapılacak taramalarla geçilebilmesinin aslında bir anlamda şans olduğunu söyleyen İç Hastalıkları, Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, risk olsun ya da olmasın toplumdaki herkesin 45...


Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Denizli’de hemen her gece pencereye gelen tacizci, üniversiteli genç kızın kabusu oldu. Yaklaşık 2 aydır devam eden taciz nedeniyle gözüne uyku girmeyen genç kız, 3 yıldır yaşadığı evden taşınmak zorunda kaldı.


Nezle ve grip tedavisinde bilinçsiz ilaç kullanmayın

Son günlerde ani değişen hava sıcaklıklarının nezle, soğuk algınlığı, baş ağrısı, gribal enfeksiyon gibi hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, “Hava şartlarından kaynaklanan mevsim hastalıkları diyebileceğimiz nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ciddi ve önemsenmesi gereken hastalıklardır. Kişi kendi kendine hastalığın tedavisine karar vermemeli, doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik...


Selin Irmak KAÇMAZ Ebeveynler farkında olmadan bebeklerini ölüm riskiyle karşı karşıya bırakıyor!

Bebeklik döneminde beklenmedik ölümleri önlemeyi ve bebek sağlığını geliştirmeyi amaçlayan bir İngiliz yardım kuruluşu olan The Lullaby Trust, ebeveynlerin farkında olmadan bebeklerini boğulma veya ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) tehlikesiyle karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulundu. Peki nasıl oluyor da ebeveynler bebeklerini boğulma ya da ABÖS tehlikesine maruz bırakabiliyor?


Zeytinyağı ve su çözüm oluyor! Kulaklarınızı temiz tutmak için yöntemler

Bir miktar kulak kiri kulak kanallarınızı enfeksiyonlara karşı korumanıza yardımcı olsa da hepimiz kulaklarımızın temiz olmasını isteriz. Ancak kulaklarınızın içini temizlemek için pamuklu çubuk kullanıyorsanız aslında sağlığınıza zarar veriyor olabilirsiniz. Kulaklarınızın temiz kalmasını sağlamanın birçok basit ve sağlıklı yolu var.


Nadir hastalığıyla mücadele ediyordu, babasının karaciğeriyle yaşama tutundu

Akraba evliliği yapan Demir çiftinin nadir olduğu belirtilen transaldolaz eksikliğiyle dünyaya gelen çocukları Hafsa Betül, babasının donör olmasıyla yapılan karaciğer nakliyle yaşama tutundu. Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Yıldıray Yüzer, “Aldolaz enzim defekti çok nadir görülüyor, bu bebeklerde çok erken yaşta siroz ve karaciğer kanseri gelişiyor, kanser nedeniyle de hayatlarını kaybediyorlar. Babası donör oldu, şu an çok sağlıklı, bu da son...


Uzun burnun sırrı çözüldü

Yeni bir araştırma, burnun uzun olmasının hamilelikte beslenme ile ilgili olabileceğini gösterdi.


Retinol nedir? Yaşlanmayı geciktirebilir mi?

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, günümüzde cilt bakımının vazgeçilmez bir parçası haline gelen retinol hakkında merak edilenleri sizler için anlatıyor.


Güzellik yağı köse sakalları gürleştiriyor! E ve A vitamini deposu

Güzelleştirme etkisi olan badem yağı bol miktarda E vitamini içeriyor. Badem yağı sakalları gürleştiriyor. Peki badem yağı nasıl uygulanır?


Aspirin sadece baş ağrısını değil cilt sorunlarını da iyileştiriyor! Akne ve sivilceler iyileşiyor

Aspirin baş ağrısına iyi gelmekle kalmıyor cildi de iyileştiriyor. Aspirinli cilt maskesi sivilce kurutuyor. İşte tarifi...


Bahar ayında vücudu yenilemenin formülü: Ozon ve glutatyon tedavisi

Bahar ayına girerken vücudumuz da bu dönüşüm sürecine ayak uydurur. Enerji seviyesini artırmak ve bağışıklığı dirençli hale getirmek ise bu evrede büyük önem taşır. Uzm. Dr. Merih Tombul, yazın yaklaşmasıyla vücut yenileme için sıklıkla başvurulan ozon ve glutatyon tedavisine dair merak edilenleri anlattı.