Püf Noktası

Trending:


Şenol Kalyoncu Metabolizmaya ufak dokunuşlar büyük değişiklikler yaratır mı?

Sevgili Hürriyet okurları…Yeterli ve dengeli beslenmenin, uzun ve sağlıklı yaşamın temellerinden biri olduğunu biliyoruz.


Polat yoğun tedavi görüyor

HİLAL ÖZTÜRK/HABER MERKEZİ-Polat’ın birçok kez hastaneye gittiği, tedavisinin evde devam etmesinden bir sonuç alınamazsa, hastaneye yatırılmasının söz konusu olabileceği öğrenildi. Mahir Polat’ın avukatı Erkam Erdem, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Eve geçtikten sonra birçok kez hastaneye gitti. Henüz bütünüyle normalleşemedi. Yakın zamanda yeniden yatarak tedavi olabilme ihtimali günedeme gelebilir” dedi. Avukat Erdem, Polat’ın anksite...


Boyunda görülen her kitle kanser habercisi mi?

Boyun bölgesinde oluşan kitleler genellikle iyi huylu olabilse de bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabiliyor. Enfeksiyonlardan, tiroid nodüllerine, lenf bezi şişliklerinden kansere kadar pek çok farklı nedenin boyunda kitleye neden olabildiğini söyleyen Kulak, Burun Boğaz ve Baş, Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nihal Seden Boyoğlu, boyun bölgesinde herhangi bir kitle fark edildiğinde, yeni, eski, ağrılı veya ağrısız fark...


Yemiş otu: Doğal bir şifa kaynağı

Yemiş otu, kanserle mücadelede güçlü bir destek sunarken, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Zengin antioksidanlar ve besleyici bileşenlerle dolu bu doğal şifa kaynağı, sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir bitki olarak öne çıkıyor.


Vücuttaki enfeksiyonla savaşıyor, kolesterolü düzenliyor!

Sarımsağın faydaları say say bitmiyor. Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.


Kısırlık probleminde kimler risk altında?

Kısırlık, günümüzde birçok çiftin karşılaştığı önemli bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Hem kadın hem de erkeklerde farklı nedenlerle ortaya çıkabilen bu durum, modern tıbbın sunduğu gelişmiş tedavi yöntemleriyle büyük ölçüde aşılabiliyor.


Organik Beslenme Kanserle Mücadelede Önemli

Uzmanlar, organik olmayan gıdaların kanseri tetiklediğini ve sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı.


Jinekolojik kanserlerde düzenli kontrol erken tanı için önem taşıyor

Türk Jinekolojik Kanser Vakfı Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, her yıl dünyada 1,5 milyon, Türkiye'de ise 15-20 bin jinekolojik kanser vakasının görüldüğünü, düzenli kontrolün erken teşhis için önemli olduğunu bildirdi.


100'den geriye doğru sıfıra kadar 7'şer 7'şer sayın! Sayım için geçerli süre 25 saniyeden uzunsa dikkat! Denge, refleks, cilt ve zihinsel hız testi ile biyolojik yaşını öğren

Uzmanlar sağlık durumunu kronolojik yaşın değil biyolojik yaşın belirlediğini söylüyor. Peki siz biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında biyolojik yaşınızı hesaplamaya yardımcı 4 önemli testi sizin için kaleme aldı. İşte denge, refleks, cilt ve zihinsel hız testi ile biyolojik yaşınızı öğrenmenin yolu... Detaylar haberde...


Fitoterapi Uzmanı Dr. Eraslan: Birçok hastalığın sebebi bağırsak tembelliği

Fitoterapi Uzmanı Dr. Mustafa Eraslan, Haberler.com'da Melis Yaşar'ın konuğu oldu. Kolon hidroterapinin bağırsakları su ile temizleme yöntemi olduğunu belirten Eraslan, birçok hastalığın ana sebebinin bağırsak tembelliği olduğunu söyledi. Romatizmal hastalıkların genetik olmadığını savunan Eraslan, kronik kabul edilen hastalıkların tedavisinin mümkün olduğunu dile getirdi.


Yelda Başaran ‘40 yaşında kadın olmak’ 40 yaş hayatınızda neleri değiştirir?

Yaş bir sayıdır. Yaşın anlamı ise tamamen sizin bakış açınıza göre değişir. Peki neden 40 yaş sendromu yaşanır? 40 yaş hayatımızda neleri değiştirir? Bu yaşımızın tadını en sağlıklı ve verimli bir şekilde nasıl çıkarabiliriz? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.


Kanser tedavisinde güçlü beslenmenin önemi

Kanser teşhisi koyulan kişilerde başlayan uzun tedavi sürecinin yanında başka birtakım sorunları da beraberinde geldiğini ifade eden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, "Bu sorunların başında da beslenme gelmektedir. Etin özellikle mangalda veya kaynatılarak çok yüksek ısıda kimyasal işlemlere maruz bırakılması kanser riskini artırır. Ancak kanser tedavisi sırasında et sağlıklı pişirilerek belirli ölçülerde tüketilebilir" dedi.


’B12 vitamini eksikliği, kilo vermenizi engelleyebilir’

B12 vitamininin enerji üretiminde, sinir sistemi sağlığında ve yağ metabolizmasında önemli bir rol oynadığını belirten Diyetisyen Melisa Karataş, "Kişide B12 seviyeleri düşükse, metabolizma yavaşlar ve vücut daha az enerji harcar. Bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Ayrıca, B12 eksikliği kas kaybına yol açarak yağ oranının artmasına neden olabilir" dedi.


"Bilişsel ve fiziksel sağlığı mükemmel"

"Bilişsel ve fiziksel sağlığı mükemmel" ABD Başkanı Donald Trump, Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezinde cuma günü dört saatlik bir muayeneye girdi. Trumpın sağlık kontrolünün sonuçları, Beyaz Saray tarafından bugün rapor olarak paylaşıldı. Raporda, 78 yaşındaki Trumpın aktif hayat tarzının sağlığına büyük katkı sağladığı vurgulanarak, "Başkan Tr...


Obezitenin neden olduğu başlıca 8 hastalık

Fast food tüketiminin artması, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam nedeniyle hem ülkemizde hem de dünyada büyük bir risk haline gelen obezite, birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Obezite, sağlığı bozabilecek aşırı yağ birikimiyle tanımlanan kronik bir hastalıktır.


Mutfakta elinizin altında duruyor! Böbrek hastalığına neden oluyor

Tuzun insan sağlığı için zararlarına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, fazla tuz tükettiğimizi nasıl anlayabileceğini söyledi. Ramadanoğlu, “İnme, böbrek hastalıkları, osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi çeşitli hastalıklar için önemli bir risk etmenidir” dedi.


Vitaminler neden harflerle isimlendiriliyor?

İnsan yaşamında hayati önemi bulunan vitaminler, tarihsel süreçte farklı gerekçelerle harflerle isimlendirildi.


Kışın Süper Meyvesi: Nar

Nar, kış aylarında vücut direncini artıran antioksidan ve besin değerleriyle faydalı bir meyvedir.


Kardiyoloji Dünyası Van'da Buluştu: Canlı Vaka Yayını ile Tecrübe Paylaşımı

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Girişimsel Kardiyovasküler Akademi 2025 toplantısında, uzman hekimler tarafından kritik kardiyovasküler işlemler canlı olarak sergilendi. Bu etkinlik, bölgedeki sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı hedefliyor.


"Sağlığınız için uykunuza öncelik verin"

"İnsan hayatının üçte biri uykuda geçtiği için uyku, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biri olarak sayılıyor" diyen Prof. Dr. Asiye Kanbay, "Fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığın dengede kalması normal bir uyku ile yakından ilişkilidir. Kaliteli bir uyku bağışıklık sistemini güçlendirirken pek çok hastalığın riskini azaltır" dedi.


İlk belirti kavanoz kapağı açamamak! O hastalık kadınlarda daha fazla görülüyor

Kemik erimesi kadınlarda daha sık görülüyor. Kemik erimesini nesneyi tutamamak veya diş arasındaki boşluklar ele veriyor. Peki kavanoz açamamak kemik erimesi işareti olabilir mi? İşte yanıtı...


Tavuk, kırmızı et, yumurta ve süt ürünlerini tüketirken dikkat! Bahar ve yaz aylarında risk artıyor

Son zamanlarda gıda zehirlenme vakalarında artış yaşandığını belirten Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, “Özellikle bahar ve yaz ayları ‘Salmonella bakterisinin üremesi için elverişli koşullar yarattığından dikkat edilmelidir. Bu bakteri oral yolla alındığında mide asidik içeriğine dayanıklı olanlar hızla ince bağırsağa yerleşir. Ardından ince bağırsağın geri emilim sağlayan kısmına yerleşerek hızla kolonize olmaya ve üremeye başlar” dedi.


Sağlıklı yaşlanma için 8 önemli alışkanlık

Bireylerin yaşam sürelerini uzatacak ve yaşlılık dönemlerini daha sağlıklı geçirmelerini sağlayacak hayat tarzı alışkanlıklarının önemi her geçen gün artıyor. Bunun sonucunda da kaliteli uzun ömür anlamına gelen Longevity yaklaşımının giderek popülerleştiğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Karaca, “Bir yandan ömür uzunluğunu artırırken bir yandan da yaşlılık döneminde kişinin yaşam standartlarının düşmemesini amaçlayan Longevity trendi; biyoteknoloji, genetik, beslenme bilimi ve yapay zekâ gibi alanlardaki gelişmelerle şekillenmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.


Uzmanlardan enerji içeceği uyarısı

Uzmanlar, enerji içeceklerinin içinde bulunan kafein maddesinin, kalp ve sinir sisteminde rahatsızlıklara neden olabildiğini belirterek uyarılarda bulundu.


Beslenme biçimi ve yaşam tarzı kanser hastalığını tetikliyor

Kanser hastalığına yakalanan veya yakalanma riski yüksek olan bireyler için uzmanlar doğru beslenme ve yaşam tarzına dikkat çekti.


Gebelikte hipertansiyona dikkat: Anne ve bebeği hayattan koparabilir

Gebelikte hipertansiyon, tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 4-5 kadarında görülürken, dünya genelinde anne ve bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Erken tanı ve tedaviyle bu ölümlerin yüzde 60'ı önlenebilirken, hipertansiyon hem anne hem de bebeğin sağlığı için ciddi riskler taşıyor.


Boş mideye insaflı davranın

Beslenme Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Buket Ertaş Sefer, Aşırı yemek yemek, mide asidinin artmasına ve hazımsızlık belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir dedi.


Bel ve boyun ağrılarını rahatlatmak için iki etkili yöntem!

Bel ve boyun ağrılarını rahatlatmak için iki yöntem olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “Birincisi yürümek iken, ikincisi düz bir zeminde kısa süreli uzanmaktır. Ancak uzanmak sadece kısa süreli rahatlama sağlayacaktır, yürümek kadar etkili olmayacaktır. Sert zemin üzerinde sırt üstü 5-10 dakikalık uzanmalar omurga ve kasların doğru postürü bulması açısından faydalı olabilir. Ancak gün içerisindeki sırt üstü yatış pozisyonunun 15 dakikayı...


Tadımızı kaçırmayan şeker stevia

Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, İzmir’de de üretimine başlanan şeker otunun (stevia) normal çay şekerine göre 300 kat daha tatlı olmasına karşı, sıfır kalori içermesi, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere sebebiyet vermemesi ve doğal kökenli olması nedeniyle şekere bir alternatif olduğunu söyledi.


Aort yırtılması kalp krizi ve felçle sonuçlanabilir

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, aort damarın yırtılmalarının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirterek özellikle 40 yaş sonrası, yüksek tansiyon veya aort kapak sorunu olan bireylerin yılda bir tomografi çektirmesini önerdi. Prof. Dr. Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği aort yırtılması üzerinden örnek vererek, bu gibi ani gelişen damar yırtılmalarında erken tanı ve düzenli takip ile hayat kurtarılabileceğini vurguladı.


Kemikleriniz için şifa kaynağı: İşte sofranızdan eksik etmemeniz gereken besinler!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak, sağlıklı kemikler için beslenme önerilerinde bulundu


Zirai İlaçlar Kadınlarda Erken Menopoz Riskini Artırıyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, sebze ve meyveler üzerindeki zirai ilaç kalıntılarının erken menopoz riskini artırdığını belirtti. Kadınların bilinçli beslenmesi gerektiğini vurgulayan Çoksüer, sağlıklı gıda tüketiminin önemine dikkat çekti.


Uzmanından omuz sıkışma sendromu uyarısı!

Omuz sıkışma sendromu, özellikle 40 yaş üzerindeki hastalarda, spor yapanlar ve başüstü aktiviteleriyle uğraşan meslek gruplarında sıkça görülen bir sağlık sorunu. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Rodi Ertoğrul, omuz sıkışma sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Ertoğrul, “Omuz sıkışma sendromu, erken dönemde tedavi ...


Tedavi Edilmeyen Çürükler Tahmininizden Daha Tehlikeli!

Diş çürüklerinin belirli aşamalar halinde ilerlediğini belirten uzmanlar, en ileri aşamada enfeksiyonun çene kemiğine yayılabileceğini bunun da sistemik sağlık sorunlarına neden olabileceğini söylüyor.


Kol ve Bacaklarınız Çabuk Morarıyorsa Dikkat!

Selülit zannediliyor, oysa yağ birikmesi, şişlik ve ağrı, lipödem habercisi olabilir! Lipödem yaz aylarında tetikleniyor.


Parkinsonlu yatalak hastaya uygulanan tedavi ailesinin umudunu yeşertti

İstanbul'da 6 yıl önce konulan Parkinson ve Alzheimer teşhisi sonrası yatağa bağımlı hale gelen 65 yaşındaki Yusuf Bayraktar, Tuzla Devlet Hastanesi'nde 3 ay gördüğü tedavi sayesinde artık ailesiyle iletişim kurabilir seviyeye ulaştı.


Karaciğer hastalıklarında erken teşhisin önemi: Dikkat edilmesi gereken 5 belirti

Karaciğer hastalıkları genellikle sessizce ilerler. Bu belirtilere dikkat ederek erken tanı koymak mümkün olabilir. İşte karaciğer sağlığınız için önem taşıyan 5 uyarı işareti...


"Tavuk döner kaynaklı zehirlenmeler, kitlesel sağlık krizlerine yol açabilir"

Son besin zehirlenmesi vakalarını değerlendiren Prof. Dr. Doğancı, "Yeterince pişirilmediğinde stafilokok, salmonella ve basillus gibi bakteriler toksin üretebilir. Bu toksinler, besinin tadını veya kokusunu değiştirmediği için kolayca fark edilemez ve kitlesel zehirlenmelere yol açar" dedi.


Karnından 23 santimetrelik kitle çıkarıldı: Hayat kalitem arttı

İzmir'de Birgül Ermekin'in karnındaki hayati tehlike yaratan 23 santimetrelik kitle gerçekleştirilen ameliyatla alındı. Sağlığına kavuşan Ermekin, ameliyattan sonra yaşam kalitesinin arttığını söyledi.


Perde Arkasından Hayatımızı Yöneten Orkestra Şefleri

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın büyümeden üremeye, kan şekeri seviyesinden su dengesine kadar hayati fonksiyonlarımızı yöneten hormonlarla ilgili konuştu.


Yürüyüşünüz nasıl yaşlandığınıza dair çok şey söylüyor

Yürümek beyninizle kol, göğüs, sırt, karın, pelvis ve bacaklarınızdaki kaslar arasında çok sayıda sinyal alışverişini gerektirir. Nispeten basit görünen bir şey aslında inanılmaz derecede karmaşıktır. Ve yürüyüşünüzün hızı ve akıcılığı sağlığınızın ve ne kadar iyi yaşlandığınızın bir göstergesi olabilir.


‘Hastalıkların tanısını geciktiren 3 ölümcül hata’

Hastalıklarda tanının gecikmesinin ölümcül olabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, "Tanı gecikmesinin en temel nedenlerinden biri, hastalıkların ilk belirtilerinin halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık gibi genel ve sıradan yakınmalarla sınırlı kalmasıdır. Bunun yanı sıra, özellikle gençlerde sık görülen düşük risk algısı, bireylerin kendilerini sağlıklı hissetmeleri nedeniyle sağlık taramalarını gereksiz görmelerine yol...


Prostat Kanserinde Erken Tanının Önemi

Dr. Musa Karabulut, prostat kanserinin erken tanısının kritik olduğunu ve her erkeğin muayene olması gerektiğini vurguladı.


Zayıflamaya bile yardımcı: Sirkeli su içmenin 5 faydası

Elma sirkesi, geçmişten bugüne sağlık, güzellik, temizlik gibi birçok alanda kullanılabilen doğal bir ürün olarak biliniyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları elma sirkesinin kilo vermelerine, midelerini sakinleştirmelerine ve ciltlerine uygulandığında sivilcelerini, egzamalarını gidermelerine yardımcı olduğundan bahsediyor. Peki bu bilgiler gerçek mi?


Menopoz dönemi kadınlarda hangi değişikliklere yol açar?

Menopozun neden olduğu biyolojik ve psikolojik değişikliklerin kadın yaşamında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Op. Dr. Çiğdem Karas, menopoz döneminin kadın bedenine etkilerini anlattı.


Ters Organlı Yiğithan’a Tüp Mide Ameliyatı

Situs inversus hastası Yiğithan, dünya genelinde sadece 30 kişiye yapılan tüp mide ameliyatı geçirdi.


Hemofili hastalarının sağlıklı bir ömür sürmesi mümkün

Hemofili hastalarının yaşamın her döneminde kanama sebebiyle hayati tehlikesinin bulunduğuna dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bilen, hastaların düzenli tedavi ve takip ile sağlıklı bir ömür sürme şansı bulunduğunu söyledi.


Beyninizi genç tutun! İşte beyin çürümesini engelleyen 9 alışkanlık

Sosyal medyada geçirilen saatler, zamanla dikkat eksikliği, hafıza kaybı ve zihinsel yorgunluk gibi sonuçlara yol açıyor. Peki beyin çürümesi nasıl engellenir?


Çocuklarda düztabanlık tedavisine erken başlanmalı

Düztabanlık tedavisinin genellikle çocukluk çağında başladığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yalkın Çamurcu, “Çocuklarda ayak kemeri genellikle 4-6 yaşına kadar gelişir. Eğer bu yaşlarda kemer gelişmezse ve semptomlar ortaya çıkarsa, tedaviye başlanabilir. Erken müdahale, uzun vadede daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlar” dedi.


İyi bir uyku rutini oluşturmak için uzmanından tavsiyeler

Kaliteli bir uyku, yaşam enerjisi, dikkat ve enerjik hissetme üzerinde olumlu etkiler sağlıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güney Şenol, iyi bir uyku düzeninin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulayarak, yeni yılda sağlıklı uyku rutininin nasıl oluşturulacağı hakkında bilgi verdi.