5 SENEDE 20 YıL YAşLANDıRAN HATALAR! GüNEş KREMI KULLANMAMAK, AşıRı MAKYAJ MUşAMBA GIBI KıRışTıRıYOR

Yaşlanma etkilerini hızlandıran faktörleri derledik. Az su içmek, makyajla uyumak ve dahası. Peki hangi hatalar cildinizin hızla yıpranmasına neden olur? İşte detaylar...

Cildi düzenli nemlendirmek, güneş kremi kullanmak ve cildi derinlemesine temizlemek yaşlanma etkilerini geciktirir. Peki cilt sağlığı için en kusurlu davranışlar neler?

GÜNEŞ KREMİ KULLANMAMAK

Cildi hızla yaşlandıran en önemli etken güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Güneşten gelen UVA ve UVB ışınları cildin kurumasına, kırışmasına ve leke oluşumuna yol açar. Dolayısıyla her gün düzenli olarak güneş kremi kullanılmalıdır. Sadece yaz aylarında değil, her mevsimde güneş kremi uygulanmalıdır. Yaz aylarında uygulanacak olan güneş kreminin koruyuculuğu en az 50 SPF kış aylarında ise 15 ve 30 SPF olan kremler kullanılmalıdır.

GÜNDE SADECE BİR DEFA GÜNEŞ KREMİ SÜRMEK

Güneş kreminin sürüldüğü andan itibaren 2 - 3 saat içerisinde koruyuculuğu azalır. Bu yüzden güneş kreminin mutlaka gün içerisinde tekrarlanması gerekir. Hatta yüzme, terleme vb. gibi durumlarda bu saatleri beklemeyip direkt olarak yeniden dürülmelidir.

SİGARA KULLANMAK

Sigara kullanmak cildin yaşlanmasına sebep olan etkenlerden en etkili olanıdır. Sigaranın içerisinde bulunan nikotin, cildin kırışmasına ve renginin değişmesine sebep olur. Sadece ciğerler değil, sigara içen kişilerin ciltleri de önemli oranda zarar görür. Ayrıca sigara içerken büzülen dudaklar, yüzde en erken kırışan yerlerdir. Sigara içeyenler bile sigara içilen ortamlarda bulunursa bundan ciltleri zarar görür. Dolayısıyla sigara içmemek, sigara içilen ortamlardan uzak durmak, cildi korumanın en etkili yollarından biridir.

YETERİNCE SU İÇMEMEK

Ne kadar krem, losyon vb. ürün kullanırsak kullanalım, cildin nemlendirilmesi için en etkili olan ürün sudur. Özellikle şehir hayatındaki kirlilik, rüzgar, klima vb. etkenlerden dolayı aşırı kuruyan cildin nemlenmesi için her gün düzenli olarak en az 2.5 litre su içmek gerekir. Yeterli olarak su içilmezse, cilt kurur ve kuru bir cilt de erkenden kırışmaya başlar.

YANLIŞ BESLENMEK

Cildin hızla yaşlanmasının bir diğer sebebi yanlış beslenmektir. Örneğin aşırı tuz ve şeker tüketimi vücudun zarar görmesini sağlar. Yağlı yiyecekler, fast food gıdalar, abur cuburlar da yanlış beslenmenin diğer örneklerindendir. Vücudumuzun genç kalmasını sağlamak ve yaşlandırmayı geciktirmek için şeker ve tuzdan uzak bir yeme düzeni oturtulması gerekir. Sebze ve meyve ağırlıklı yemek düzeni, hem vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almasını sağlar hem de cildin daha parlak görünmesini sağlar. Antioksidan iççerikli meyve ve sebzeler cildin temizlenmesi, zararlı maddelerden arınması için çok önemlidir.

YANLIŞ MALZEMELERLE MAKYAJ YAPMAK

Makyaj yapmak her ne kadar cildin daha genç ve güzel görünmesini sağlasa da yanlış ürünlerle yapılan makyaj, bir çok cilt sorununa davetiye çıkarır. Örneğin cildin kızarmasına, ciltte leke oluşumuna, cildin alerjik tepki göstermesine ve kırışmasına sebep olur. Cilt için uygun olmayan ürünlerle makyaj yapmak, sivilce ve akne oluşumu gibi cilt problemlerini tetikler. Bu yüzden öncelikle cilt tipinin belirlenmesi ve daha sonra cilt tipine uygun olan temiz içerikli ürünlerin kullanılması gerekir.

MAKYAJLI BİR ŞEKİLDE UYUMAK

Makyajlı bir şekilde uyumak, cildin zarar görmesini sağlayan en önemli hatalardan biridir. Makyaj yaparken yüzün tüm gözenekleri, fondoten, pudra, allık vs. makyaj ürünleri ile dolu olur. Bu makyajla birlikte uyumak cildin gece boyunca nefes alamamasına ve kendini yenileyememesine sebep olur. Dolayısıyla sivilce, akne ya da kuruluk gibi cilt sorunları tetiklenir. Bu yüzden yatmadan önce mutlaka makyajın temizlenmiş olması gerekir.

AŞIRI MAKYAJ YAPMAK

Aşırı makyaj yapmak cilt yapısının bozulmasının sebepleri arasındadır. Özellikle kapatıcı, fondöten gibi yüzdeki gözenekleri tıkayan makyajlar, yüzde ince ince kırışıklıkların , cilt lekelerinin oluşmasına sebep olur. Bu yüzden günlük kullanıma uygun ince ya da transparan yapılı fondötenler ya da kapatıcılar kullanılması gerekir.

VÜCUDU NEMLENDİRMEMEK

Genellikle vücutta sık sık sadece el ve yüz bölgesine nemlendirici krem uygulanır. Fakat vücudumuzun da sık sık nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Özellikle kış aylarında vücut bütün olarak kurumaya ve pul pul dökülmeye başlar. Bu yüzden sık sık banyo sırasında ya da banyodan sonra vücut nemlendirilmelidir.

UYKUSUZ KALMAK

Cilt uyku sırasında kendisini yeniler. Dolayısıyla uykusuz kalmak cildin kendini yenileyememesine sebep olur. Uyku hem sağlıklı bir beden hem de sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Uykusuzluk, günlük hayatta yaşanan stresi arttırabilir ve bu da cildin yaşlanmasını hızlandırır. Ddolayısıyla düzenli olarak her gün en az 6 ve 8 saat arasında uyumak çok önemlidir.

2024-05-02T12:23:56Z dg43tfdfdgfd