Seyahat

Trending:


Güneşteki mucize: D vitamini

D vitamini değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettiriyor musunuz? Eğer bu önemli moleküle hak ettiği değeri vermiyorsanız, çok ciddi hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Çünkü D vitamini eksikliği, başta kanser olmak üzere kemik erimesi, diyabet, kalp rahatsızlıkları, romatizma, kronik yorgunluk ve depresyon gibi daha birçok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında. Buğra Buyrukçu yazdı...


Gözleriniz, hastalığınıza tanı konmasını sağlayabilir

Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, pek çok hastalığın ilk belirtisinin gözlerde ortaya çıktığını belirterek düzenli göz muayenesinin önemine dikkat çekti.


Çocuklarda görme bozuklukları okul başarısını olumsuz etkiliyor

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür İlhan, çocuklarda görme bozukluklarının okul başarısını olumsuz etkilediğini belirtti. Bazı göz problemlerinin tedavi edilmediği takdirde gelişimsel ve psikolojik problemlere yol açabileceğinin altını çizen Op. Dr. İlhan, “Çocuğunuzda herhangi bir problem görmeseniz dahi, ailenizde görme bozukluğu ya da hastalığı varsa bir göz muayenesi yaptırmanız oldukça önem taşır” dedi.


Hayalet hastalık ‘lyme’a dikkat: 300 hastalığı taklit ediyor

Hayalet hastalık olarak bilinen ve 300 ayrı hastalığın belirtilerine benzer belirtiler gösteren lyme enfeksiyonu, çoğunlukla tespit edilemediği için hastaların hayat kalitesini ciddi oranda etkiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, lyme enfeksiyonu hakkında bilgi verdi.


Kabus görmenin nedeni belli oldu! Uzmanı “bizim için ipucu” dedi

Kabuslar, uykuda yaşanan rahatsız edici deneyimler olarak bilinir. Ancak, yapılan araştırmalar bu sıkıntı verici rüyaların aslında gündüz yaşanan korkular ve stresle başa çıkmada faydalı olabileceğini gösterdi. 'Nightmares and Stressful Life Events in a Community Sample of Adolescents' adlı çalışmada, ergenlik dönemindeki gençlerde kabusların stresli yaşam olaylarıyla ilişkili olduğu ve stresle başa çıkma sürecinde önemli bir rol oynayabileceği...


Obezite ile tetiklenen kanser riskini azaltın

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Alihan Gürkan, modern hayatın yol açtığı salgın hastalıklardan biri olarak görülen obezitenin kanser riskini artırdığını, obeziteden kurtulmanın sadece zayıflamak için değil, beraberinde getireceği hastalıkları engellemek için de son derece önemli olduğunu açıkladı.


Diyabetin erkeklerde daha fazla çıktı! 10 yıllık araştırma nedenini açıklıyor

Bilim insanları 10 yıl boyunca toplanan verilerin sonucunu inceledi. Buna göre diyabet kaynaklı hastalık riski erkeklerde daha fazla çıktı. Peki, diyabet neden erkeklerde daha fazla görülüyor? İşte 25 bin kişilik diyabet araştırmasının detayları...


Güneş lekelerinden kurtulmak için evde uygulanabilecek yöntemler

Uzun süreli ışınlara maruz kalmanın sonucu olarak ortaya çıkan koyu renkli lekelerden kurtulmanın doğal yolları nelerdir?


“Hormonal düzensizlikler kilo vermeyi engelleyebilir”

Bazı durumların kilo vermenin önünde engel oluşturduğunun altını çizen Diyetisyen Selin Nur Uçar, “Kişinin genetik yatkınlığı, hormonal düzensizlikleri, antidepresan ve kortizol türü ilaç kullanımı, çok düşük kalorili beslenme durumu, kadınlarda menopoz dönemi kilo vermeyi zorlaştırıcı olabilir. Özellikle hipotiroidi, Cushing Sendromu, polikistik over sendromu, insülin direnci, anemi gibi hastalıklar kilo vermeyi engelleyebilen...


Alerjiniz gece daha da zorluyor olabilir?

Özellikle bahar alerjisi olanların şu günlerde daha da belirgin hissettiği gece artan burun tıkanıklığı uykuya geçişi de zorlaştırır. Solunum alerjisi nedir? Alerji, vücudun alerjen adı verilen yabancı maddelere karşı gösterdiği uygunsuz bağışıklık reaksiyonudur. Bağışıklık sisteminin bozulması nedeniyle normalde zararsız görünen maddelere karşı bazı kimselerde aşırı tepki ortaya çıkar. Bu tepki bazen ciltte ürtiker veya dermatit şeklinde, ödem...


Her 2 kişiden birinde eksik... Hekime danışın!

D vitamininin vücutta kemik sağlığından enfeksiyon hastalıklarını önlemeye, zihinsel gelişimden kanserde kontrolsüz hücre çoğalmasının azaltılmasına kadar sağlığımız üzerinde son derece önemli işlevlere sahip.


Uzmanından sınav kaygısıyla baş etmenin yolları

Sınav kaygısının belli bir düzeyde normal olduğunu söyleyen Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, sınav esnasında yapılması gerekenlere ilişkin önerilerde bulundu. Kırıkkanat, ““Kendine sakinleşmesi için birkaç dakika izin vermesi, diyaframdan nefes alıp vermesi, ‘elimden geleni yapacağım, dünyanın sonu değil, mükemmel olmak zorunda değilim’ gibi kendiyle olumlu bir içsel diyalog gerçekleştirmesi önemli adımlar arasında...


Kral Selmana antibiyotik tedavisi

Kral Selmana antibiyotik tedavisi Suudi Arabistan Kraliyet Divanından yapılan yazılı açıklamada, dün yüksek ateş ve eklem ağrısı çeken 88 yaşındaki Kral Selmanın Ciddedeki Es-Selam Sarayında yer alan kliniklerde muayene edildiği belirtildi. Kral Selmanda akciğer enfeksiyonu tespit edildiği ve Es-Selam Sarayında antibiyotik tedavisi gördüğü kaydedil...


Pancar otu toplarken beyin kanaması geçirdi

Pancar otu toplarken beyin kanaması geçirdi Hakkarinin Yüksekova ilçesine bağlı Kamışlı köyünün Yeşildere Mezrasındaki yaylaya pancar otu toplamak için çıkan Nihayet Özcanan (65) dengesini kaybedip düştü. Beyin kanaması geçiren Özcanan, ihbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye ulaştırılarak ameliyata alındı. Fotoğraf: DH...


Moda diyetler ve detokslar sağlığı olumsuz etkileyebilir

Beslenme uzmanları, moda diyetler, özellikle de detoks konusunda uyarırken, yanlış uygulanan diyetlerin kas ve sıvı kaybı, kan şekerinde düşüş, anksiyete ve yorgunluğa sebep olduğu belirtildi.


18 kilo vermişti... Sağlık sorunları nedeniyle eski haline döndü

Bülent Serttaş önceki gece Yeni Gazino’da sahne aldı. 18 kilo veren şarkıcı, geçirdiği hastalık nedeniyle kilolarını geri aldığını açıkladı.


Uzmanlar uyardı! ‘Evi evcil hayvanlarla doldurmak da bir hastalık’

Kişilerin kedi, köpek gibi evcil veya çiftlik hayvanlarını bakamayacağı, ilgilenemeyeceği şekilde biriktirmesine ‘Nuh Sendromu’ denildiğini dile getiren uzmanlar, ‘Nuh Sendromu’nun genellikle kişinin kendine özgü bir kimlik geliştirmekte zorlanması ve toplumda kabul görmek için çaba sarf etmesiyle ilişkilendirildiğini söylüyor. Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Nuh Sendromu” hakkında bilgi vererek, tedavisi için hangi yöntemlerin kullanılabileceğini anlattı.


Dikkate alınmayan kilolar kansere davetiye çıkarıyor

Obezite, bağışıklık sistemini çökerterek birçok hastalığa davetiye çıkartırken, insan sağlığının en yüksek seviyelerde olumsuz olarak etkilenmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalarda 30’un üzerinde kanser çeşidine neden olan birinci unsur ise yine obezite olarak raporlandı. Uzmanlar, erken teşhisten önce hastalıktan korunma yollarının önemine dikkat çekiyor.


Doğum sonrası depresyon belirtileri nelerdir, ne zaman doktora başvurulmalı?

Bir bebeğin doğumu, neşe ve heyecan kadar korku ve kaygı gibi duyguları da başlatabilir. Hatta zaman zaman depresyona neden olabilir. İşte doğum sonrası depresyonun belirtileri…


Kirpik deyip geçmeyin! Dökülen tüyler kanser belirtisi olabilir

Kirpikler ve kaşlar vücudumuzda saçlarımıza oranla daha nadir dökülen tüylerimizdir. Ancak dönem dönem kirpik ve kaşlarımızdaki dökülmelerde bir artış olabilir. Bu artışın gözlemlenmesi ve eğer durum sürekli bir hal alırsa acilen önlem alınması gerekir. Peki kirpiklerimiz neden dökülür ve bu neyin habercisi olarak kabul edilir?


Küflenmiş peynir için 2 cm kuralı! Kıvamı yumuşaksa ağzınıza bile sürmeyin, zehirliyor

Saklama koşullarına bağlı olarak bazı peynirler hızlı bir şekilde küflenmeye başlayabilir. Çöpe atmadan önce bilmeniz gereken bazı bilgiler mevcut. Ancak böyle olduysa sakın tüketmeyin, küf derinlere işlemiş olabilir. İşte detaylar.


Uzmanlar, HIV Testi Farkındalık Haftası'nda uyardı: Tanı geciktirilmemeli

HIV alanında test farkındalığının artırılmasını hedefleyen Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası'nın ikincisi başladı. Avrupa HIV Test Farkındalığı Haftası 20-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Fehmi Tabak, "HIV şüph...


Osman MÜFTÜOĞLU Hastalıkta ve sağlıkta egsozom mucizesi

Sağlığımız ve hastalıklarımızla ilişkili muazzam gelişmelere şahit olduğumuz ve olacağımız farklı bir zaman diliminde yaşıyoruz ve çok şanslıyız.


Hareketsizlik, ani ölüme yol açan akciğere pıhtı atmasını tetikliyor

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Köksal, masabaşı ya da ayakta uzun süre hareketsiz kalındığında baldır kasları çalışmadığı için kirli kanın pıhtı oluşma riskini artırdığını bu pıhtının da akciğerlere gitmesi halinde ani ölüm riski taşıdığını söyledi.


Türkiye, obezitede Avrupa’nın zirvesinde

Dünyanın son yıllardaki en büyük halk sağlığı problemlerinden biri olan obezite Türkiye'de hızla yayılmaya devam ediyor. Obezite oranında Avrupa'nın zirvesinde yer alan Türkiye obezite ile mücadele verirken, Manisa Şehir Hastanesinde kurulan Obezite Merkezinde danışanlar doktor kontrolünde kilo vererek yeniden sağlıklarına kavuşuyor.


ALKÜ’lü profesörden alzheimer ilaç tedavisinde 3 faz çalışma müjdesi

Avrupa Nörostimülasyon Derneği'nin Türkiye temsilciliğine seçilen Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Yuluğ, alzheimer hastalığının tedavisi için faz 2 ilaç çalışmasının başarıyla tamamlandığını ve faz 3 çalışmasına geçildiğini açıkladı.


Aşırı tuz hasta ediyor

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ertuğrul Güner, 20-26 Mayıs 2024 “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri kapsamında açıklamada bulundu.


Kolon kanseri için uyarı

Kolon Rektum Cerrahi, Proktoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı, Türkiye’de kolerektal kanserlerde bir artış olduğunu belirterek “Kırmızı et, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler kolon tümörüne yöneltiyor. Fast food beslenme ve obezitenin artmasıyla kolon tümörü tetikleniyor” dedi. Ücretsiz teşhis Kolon ve rektum tümörlerinin dünyadaki tüm tümörler arasında 3’üncü sıraya yükseldiğini ifade eden Altınlı “Kadın ve erkekte eşit...


Uykuluk ve mutluluk

Göğsün üst kısmında, boyuna yakın bir yerde bulunan timus bağışıklık sistemimizin çok önemli bir parçası olan T lenfositlerinin üretilip olgunlaştırıldığı yer. Burada olgunlaştırılan T-hücreleri dolaşıma salınarak dışarıdan gelen saldırılara karşı koymaya çalışıyor


Subkonjonktival Kanama : Dikkat Edilmesi Gereken Uyarı Işaretleri

Özet Gözün berrak yüzeyinin altındaki küçük kan damarının kırılması. Belirtiler Yeni, şiddetli veya sürekli belirtiler yaşıyorsanız bir sağlık hizmeti sağlayıcısıyla iletişime geçi. Semptomlar görünüşte endişe verici olabilir, ancak zararlı değildir, bunlar şunlardır: Sklera parlak kırmızı yama Göz yüzeyinde çizik hissi → Yaygın tedavi seçenekleri ...


Egzamanın imdadına koşan vitamin! Cildi neme boğuyor, kuruluk tarihe karışıyor

Kuru cilt, özellikle soğuk hava ve düşük nem oranı gibi çevresel faktörler nedeniyle sık sık nem kaybına uğrayabilir. Ancak doğru vitaminlerle beslenen ciltler, bu zorlu koşullara karşı daha dirençli olabilir. Son araştırmalar, belirli vitaminlerin kuru ciltleri nemlendirme ve canlandırma konusunda etkili olduğunu gösteriyor. Peki, hangi vitaminler kuru ciltler için uygun ve etkili olabilir?


Gebelere egzersiz uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Şeyma Çolak Yüksek, gebelik aşamasında yapılan egzersizlerin doğum sürecini kolaylaştırdığını ifade etti.


‘İnsan zihnini özgürleştiren çalışmak değil merak’

O henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl...


Güner, “Aşırı tuz tüketimi insan sağlığını olumsuz etkileyen halk sağlığı problemine dönüşmektedir”

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ertuğrul Güner, 20-26 Mayıs 2024 “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri kapsamında açıklamada bulundu.


Limon aylarca küflenmiyor ve çürümüyor! Limonları taş gibi tutan yöntem

Limon, asidik bir meyve olup C vitamini açısından oldukça zengindir. Akdeniz ikliminde yetişen limonun sağlık üzerinde birçok faydası vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır ve cildi güzelleştirir. Mutfakta sıkça kullanılan limon, salatalara, yemeklere ve içeceklere ferahlatıcı bir tat katar. Ayrıca temizlikte de doğal bir dezenfektan olarak tercih edilir. Hem lezzet hem de sağlık açısından vazgeçilmezdir. Limon, yanlış...


Uzmanı uyardı: Uzun seyahatlerde sinsi tehlike!

. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Sadece yolculuk sırasında değil, sürekli masada, oturur vaziyette, 'home ofis' kalkmadan çalışan kişilerde, memurlarda hatta ders çalışırken sabahlayan öğrencilerde de bu olgular olabiliyor. Onun için uzun süre hareketsiz oturmak, koltukta veya sandalyede ayaklarınızı sarkıtarak oturmak sağlıklı değil" dedi


Tedavisi yok, 200 bin kişide bir görülüyor! 'Hayalim beyin cerrahı olmaktı'

Osmaniye'de yaşayan Ayşe ve Mehmet Kalkan çifti, 25 yaşındaki Mümine ve 21 yaşındaki Mine'nin 5 yaşına geldiklerine yaşıtlarına oranla bedensel gelişimlerinin geri olduğunu fark etti. Kalkan ailesi, kızlarını götürdükleri hastanede evlatlarının 200 bin kişide bir görülen MPS hastası olduğunu öğrendi. MPS hastalığına karşı mücadeleleri 5 yaşında başlayan kardeşlerin kuzeni olan 16 yaşındaki Muhammed Kayra Kalkan'da da aynı hastalık teşhis edildi....


Yunan mitolojisinde temizlik ve sağlık tanrıçası... 2 bin 100 yıl sonra gün yüzüne çıktı

Denizli’de kazı çalışmaları süren Loadikya Antik Kenti’nde Yunan mitolojisinde temizlik ve sağlık tanrıçası Hygieia’nın başı 2 bin 100 yıl sonra gün yüzüne çıktı.


Peru, trans bireyleri akıl hastası kabul eden yeni yasa hazırladı

T24 Dış Haberler Peru'nun başkentinde yüzlerce protestocu, trans bireylerin de sağlık yardımlarına erişebilmeleri için onları "akıl hastası" olarak tanımlayan yeni yasanın iptal edilmesini talep etti. Yaklaşık 500 gösterici, Lima şehir merkezinin sokaklarında barışçıl bir şekilde yürüdü ve üzerinde "Artık damgalama yok" ve "Kimliğim bir hastalık de...


Haberler: Kral Charles servetini açıkladı!

Kral Charles, 26 Ocak’ta İngiltere’nin başkenti Londra’daki The London Clinic adlı özel hastanede prostat büyümesi için düzeltici bir prosedür geçirmiş, 3 gün sonra hastaneden taburcu edilmişti. Kral Charles, 8 Eylül 2022'de annesi Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün ardından tahta geçmişti. KANSER TEŞHİSİ KONULDU İngiltere Kralı III. Charles, kansere yakalandı. Buckingham Sarayı tarafından yapılan açıklamada, 75 yaşındaki Kral Charles'a bir tür...


Bitki zararlısına çevreci damlalar

Bu nedenle Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi tarafından doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyen, sadece bitki zararlılarının kontrol altına alınmasını sağlayan yapışkan damlacıklar geliştirildi. Dr. Thomas Kodger, sıvı yağdan üretilen küçük yapışkan damlacıkların zararlı böcekleri kontrol altına almada, kimyasal pestisitlere yeşil bir alternatif olabileceğini söyledi. Yapıştırıcı özelliği nedeniyle “tutkal spreyi” denilen ürünün testlerinde...


MEAH’ta Dünya İnflamatuvar bağırsak hastalıkları günü etkinliği düzenlendi

Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) Günü kapsamında, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı kuruldu.


Kastamonu’da tedavileri tamamlanan doğan ve martı doğaya salındı

Kastamonu’nun Cide ve Çatalzeytin ilçelerinde vatandaşlar tarafından yaralı bulunarak tedavileri tamamlanan doğan ve martı, doğal yaşam alanına bırakıldı.


Gluten vücudun yanında duyguları da vuruyor

Sadece çölyak hastalarında değil, sağlıklı insanların da bağırsaklarında soruna yol açan gluten, sosyal yaşamda da önemli bir etkiye sahip. İnce bağırsağın iç yüzeyinde hasara neden olan çölyağa birçok hastalık eşlik ediyor.


Gelip gelip giden tatlı krizine elveda! Tarçın kabuğu, karanfil bu işin doğal reçetesi

Bazen yemek sonrası bazen de durduk yerde canınız ille de tatlı mı çekiyor? Üstelik son zamanlarda bu bir alışkanlık haline mi dönüştü? Tam da yaz aylarında ince ve fit olmak isterken, önce masumane başlayıp zamanla tehdide dönüşen tatlı yeme isteğine nasıl karşı koyacağınızı bilemiyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Nur Erdoğan, tatlı krizini yenmenin 8 püf noktasını açıkladı.


‘Mavi mavi derken dünyanız kararabilir’

Tıpta göz rengi değiştirme ameliyatlarına “keratopigmentasyon” deniliyor. Bu normalde enfeksiyon veya yaralanma sonucu gözlerin korneasında (şeffaf ön kısmı) yara izleri kalması veya irisin düzgün oluşmaması nedeniyle uygulanıyor. Ancak TikTok’ta fenomenlerin gözlerinin rengini değiştirdiklerine dair videolar paylaşmalarıyla estetikte yeni akım haline geldi. Kahverengi gözler genellikle mavi ve yeşile dönüştürülürken uzmanlar işlem nedeniyle...


Sivrisinek kovan ürünlere dikkat

Aleyna Sevim - Yaz mevsimiyle sivrisinek ısırıkları artıyor. Önlem olarak kullanılan sprey ve kremler için ise uzmanlar uyarıda bulunuyor. Uzmanlara göre sinek kovuculardaki en riskli madde DEET. İçeriğinde yüzde 30’dan fazla DEET olan solüsyonlar zehirleme riski barındırıyor. Sinek kovucu kimyasallar yanlış ya da fazla kullanımda deride tahrişe neden olabiliyor. İlginizi Çekebilir ‘ECZANEDEN ALINMALI’ İstanbul Florence Nightingale...


Bu haber tadınızı tuzunuzu kaçırabilir! Fazladan tuz tüketimi mide kanseri riskini yüzde 41 artırıyor

Eğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...


Doç. Dr. Alper Öztürk: “Hipertansiyon ve diyabetin ana sebeplerinden biri obezite”

Biruni Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Alper Öztürk, obezite ameliyatlarıyla ilgili merak edilenleri yanıtladı. Obezitenin tüm dünya için büyük bir sorun olduğunu kaydeden Öztürk, “Hipertansiyon, diyabet gibi ek hastalıklar çıkmaya başladığı zaman obezitenin ileri bir evreye gelmiş olduğunu anlıyoruz” dedi.


Burun tıkanıklığı kaderiniz değil

Nefes almayı güçleştiren burun tıkanıklığı basite alınmaması gereken hayati bir sorun. Yaşam kalitesini bozan ve sağlıklı nefes almaya engel olan bu rahatsızlığın birçok sebebi olduğu gibi çözümü de mümkün.