BATSıN BöYLE MODA! VITAMIN SERUMUNDA öLüM TEHLIKESI

Fenomenlerin etkisiyle moda haline gelen ‘vitamin serumları' sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar, kuaförde ya da evinde serum taktıran birçok vatandaşın alerjik şoka girerek ölümden döndüğünü belirtti.

Sosyal medyada fenomenlerin de etkisiyle moda haline gelen 'serum çılgınlığı', sadece hemşirelerin gözetimindeki sağlık kabinlerinde; evlere servis edilerek hastanın salonunda, yoga-pilates salonlarında, hatta kuaförler-güzellik merkezlerinde dahi yapılabiliyor.

YOĞUN BAKIMLIK VAKALAR VAR

'Atom', 'Vitamin kokteyli', 'Gençleşme iksiri' gibi sloganlarla vatandaşa pazarlanan hastane dışı serum uygulamaları nedeniyle acil servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış gözlendi.

Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Özlem Dikme, tehlikeyi şu sözlerle anlattı: 'Bir serumla ayağa kalkacağını düşünen kesim daha çok orta yaş ve çalışan kişiler. Bu iş o kadar çığırından çıktı ki; kuaför ve spor merkezlerinde ek tedavi olarak bağışıklığı güçlendirme adına serum yapıldığına şahit oluyoruz. Serumdaki maddeler yaşa göre, kiloya göre doz ayarı yapılmaksızın uygulanıyor. Çok hızlı gelişen alerjik reaksiyonlar ölümle dahi sonuçlanabiliyor. Yoğun bakıma giden hastalar olduğunu görmeye başladık. Ani alerjik reaksiyonlar nefes darlığına, solunum yetmezliğine, hatta kalp durmasına dahi sebep oluyor.'

Serum uygulamalarının tam teşekküllü hastanelerde yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, internetteki aldatıcı paylaşımların örnek alınmaması gerektiğini belirtti.

2024-05-06T05:57:48Z dg43tfdfdgfd