Püf Noktası

Trending:


Hamilelikte nasıl sağlıklı beslenilir, hangi gıdalar günlük temel ihtiyaçları karşılar?

Gebelikte alınması gereken ideal kilo kaç?


28 yaşındaki genç hastalığına yenik düştü

Kastamonu'da organ yetmezli sebebiyle tedavi gören 28 yaşındaki genç, hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.


Öğrendiğinizde şaşıracağınız 4 önemli beslenme bilgisi

Son araştırmalar sağlığımız için çok önemli gerçekleri ortaya çıkardı. Beslenme konusunda dört önemli başlık öne çıkıyor diyebilirim. En önemlisi şekerli içeceklerle ilgili. Gazlı, gazsız, şekerli, tatlandırıcılı kolalı içeceklerin tüketimi, uzun yaşamanın düşmanı. Size tavsiyem yapay içecekleri hayatınızdan çıkarın ve gençleşin. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez yazdı. (Sabah)


Kalp rahatsızlığından vefat eden çocuğu kullanarak insanları dolandırdı

Ümraniye'de bir dolandırıcı, daha önce kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat eden Yahya Karakuş'un fotoğraflarını ve hastalığını kullanarak sosyal medya üzerinden para topladı. Oğlunu kız gibi gösterip yardım toplayan dolandırıcıyı fark eden anne Figen Karakuş, 'Bir anne daha ne kadar yıkılabilir bilemiyorum' dedi.


İlber Ortaylı: Dünya kesif bir kirlenme ve asıl beteri beslenme krizine doğru gidiyor

"Gelecekte su ve gıda problemi büyüyecek ve kavgalar bunun etrafında dönecek"


Yüzyılın salgını! Diyabet, tansiyon, kanser gibi hastalıkları tetikliyor

İSTANBUL Üniversitesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhan Satman, son birkaç yılda obezitenin gizli pandemi boyutlarında tüm toplumlarda arttığını söyledi. Satman, "1998 yılında toplumda yüzde 22 civarında olan obezitenin günümüzde yüzde 30’lara çıktığını ve yüzde 31 civarına ulaştığını gördük. Yaptığımız modelleme çalışmalarında 2045 yılına doğru toplumun yüzde 45-50'sinin obeziteli olacağı...


Gece uyumadan önce tükettiğinizde harikalar yaratan zeytinyağlı yoğurt! Vücudu şifa ile saran mucize karışım

Sağlıklı atıştırmalık tercihlerinde yoğurt ve zeytinyağı oldukça önemli bir rol oynar. Yoğurt, sindirim sistemi için gerekli olan faydalı bakterileri içerirken, zeytinyağı da kalp sağlığını destekleyen sağlıklı yağlarla doludur. Peki, bu iki besin bir araya geldiğinde sağlığınızı nasıl etkiliyor?


Yüzde 96 engeli bulunan MS hastası genç, yazdığı kitaplarla hayata tutunuyor

MS hastası genç, hayatını ve anlatamadığı durumları kitap haline getirdi. Abdullah Berber, hastalık sürecindeki yaşam mücadelesini ve bu süreçte anlatamadığı durumları kitaplarında ele aldı. Hastalığı sebebiyle çeşitli sorunlarla karşılaşan Berber, yazdığı kitapları satarak hastane masraflarını karşılamaya çalışıyor.


Çocukların finans geleceğini olumsuz etkileyebilecek ebeveyn hataları

Çocuk yetiştirme sürecinde bazı ebeveyn hataları, çocukların maddi geleceklerini olumsuz etkileyebilir.


Gebelerin kabusu hipertansiyon! Erken doğum ve ölüm riskini artırıyor

İsveçli bilim insanlarının yaptığı araştırmada; hamilelikte yüksek tansiyona bağlı erken doğumların, kadınlarda erken ölüm riskini artırdığı ortaya çıktı.


Reflü yaşayanlar dikkat: 8 besinle mide yanması azaltılabilir

Özellikle asidik turunçgiller ve yüksek yağlı yemekler nedeniyle yaşanan mide yanması, bazı besinlerle hafifletilebilir.


Çocuklarda son 32 yılda 4 katına çıktı! Tablet ve telefon kullanımı da nedenler arasında

Dünyada 159 milyon çocuk obeziteyle savaşıyor. Tıp dergisi Lancet'te yayımlanan 2022 verilerine göre çocuklarda ve ergenlerde obezite oranı 1990'dan bu yana dört katına çıktı. Dünya Sağlık Örgütü obezite haritası ise Türkiye’nin yüzde 66.8’lik bir oranla Avrupa’nın en obez ülkesi olduğunu ortaya koydu. Ülkemizde ve dünyada çocuklarda görülen aşırı kilolu ve obez olma durumu önemli bir sağlık problemi haline geldi. Uzman Diyetisyen Elif Bilgin...


Sosyal medyada hastanelik eden 'moda'! 'O kadar çığırından çıktı ki yogaya gidip serum taktırıyorlar'

Son yıllarda internet fenomenleri ve sosyal medyanın da etkisiyle moda haline gelen ve 'Atom', 'Vitamin kokteyli', 'Gençleşme iksiri' gibi sloganlarla vatandaşa sunulan hastane dışı serum uygulamaları nedeniyle acil servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış meydana geldi. Doç. Dr. ÖzlemDikme, vatandaşların sağlık kabinleri, evinin salonu, hatta kuaför salonunda dahi serum taktırdığına dikkat çekerek, “Kuaförde ya da evinde serum...


Tedaviye kendi gitti

KLİNİĞİN KAPISINA KADAR GELDİ Duyanları şaşırtan olay Zonguldak'ta yaşandı. Şehir merkezinde özel veteriner kliniğinde veteriner hekim olarak görev yapan Suat Olucak, arkadaşı ile kliniğin girişinde sohbet etmeye başladı. Bir süre sohbet eden ikili, sokak kedisinin kliniğin kapısına geldiğini fark etti. Kediyi içeriye çağıran veteriner, bir süre se...


Tıp dünyası şaşkın... Turp gibiydi, 1 günde kör oldu! Meğer akciğer kanseriymiş

Sağlıklı yaşam sürdüren 32 yaşındaki Hintli kadın, körlük endişesi nedeniyle hastaneye gittiğinde bambaşka bir gerçekle karşı karşıya kaldı. Akciğer kanseri olduğunu öğrenen kadının başına gelenler tıp dünyasını da şaşkına çevirdi.


Bağımlılıkla mücadele için pedal çevirdiler

Kastamonu'da düzenlenen 11. Yeşilay Bisiklet Turu'na katılan vatandaşlar, bağımlılıkla mücadele ve sağlıklı yaşam için pedal çevirdi. Sporun ve sağlıklı yaşam bilincinin arttırılması amacıyla, 81 ilde eş zamanlı olarak 11.'si düzenlenen Yeşilay Bisiklet Turu'na, Kastamonu'da vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.


Gözlerde güneş yanığına dikkat! Uzmanı uyardı: Güneşlenirken gözünüzden olmayın!

Güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalmanın gözlere ciddi zararlar verebileceği konusunda Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay uyarıyor. Güneş ışınlarının içerdiği ultraviyole (UV) ışınlarının, göz dokularına zarar verebilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Dr. Atabay, uzun süreli maruziyetin ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı


Baş ağrınızın nedeni boynunuz olabilir

İş yerindeki ergonomik düzeninizi iyileştirmek ve uyku için daha destekleyici bir yastığa geçmek de yardımcı olabilir


İzmir’de pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi

Yeşilay'ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisini Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirdi. İzmir’deki etkinliğe yaklaşık 250 kişi katılım sağladı.


Akademisyenlerin kanserli hücrelerin etkinliğini azaltan molekül çalışması patent aldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ve İstanbul Medipol Üniversitesi akademisyenlerinin, meme ve prostat kanserlerinin etkilerinin azaltılmasına ilişkin hazırladığı çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.


Enyhítenek az abortusztövényen Dániában

Ultrahangfelvétel


5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

5 yıldır kalbinde şiddetli çarpıntı şikayetine sahip 84 yaşındaki Serap Arak, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde yapılan 3 boyutlu Ablasyon işlemi ile sağlığına kavuştu. Serap Arak, “Kalbimin sesi artık normale döndü. Kendimi çok iyi hissediyorum” dedi.


4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Romatoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kısacık, iltihaplı bel ve kalça romatizmasının (Ankilozan Spondilit) en belirgin özelliğinin sabahları ortaya çıkan bel ve kalça ağrısı olduğunu bildirdi.


Mevsimsel depresyon nedir, nasıl baş edilir?

Mevsim değişiklikleriyle birlikte gelen duygusal dalgalanmalar, mevsimsel depresyona neden olabilir. Peki bu dalgalanmalarla baş etmenin yolları nelerdir?


Obezite gizli pandemi boyutlarına ulaştı

İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhan Satman, "1998 yılında toplumda yüzde 22 civarında olan obezitenin günümüzde yüzde 30'lara çıktığını ve yüzde 31 civarına ulaştığını gördük. Yaptığımız modelleme çalışmalarında 2045 yılına doğru toplumun yüzde 45-50'sinin obeziteli olacağı öngör...


Bu besin "doğal mutluluk hormonu" pompalıyor!

Baharın gelmesiyle uygulanacak dengeli bir beslenme modeli ile mutluluk hormonunun artabileceğine değinen Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Triptofan, Omega-3 yağ asitleri, magnezyum, B3 vitamini, folik asit ve antioksidanlar açısından zengin besinlerle beslenerek mutluluk hormonlarımızın düzeylerini artırabilir ve baharın keyfini çıkarabiliriz. Ayrıca, dengeli bir beslenmeyle birlikte meditasyon ve düzenli fiziksel egzersiz de ruh...


Moda haline gelen çılgınlık yoğun bakımlık ediyor

Sosyal medya ve internet fenomenlerinin etkisiyle sağlık kabinleri, ev ve kuaför salonlarında bile serum taktırmanın moda haline dönüşmesi sonrası kritik bir uyarı geldi. "Atom", "vitamin kokteyli", "Gençleşme iksiri" gibi ifadelerle sunulan hastane dışı serum uygulamalarına başvuranların alerjik şoka uğrama tehlikesi söz konusu. Bilinçsiz yapılan uygulamayla kalbi duran, yoğun bakımlık olan bile var.


D vitamini eksikliği olanlar dikkat: Kansere karşı koruma sağladığı tespit edildi

Bilim insanları, yağlı balıklarda da bulunan en önemli vitaminlerden biri olan D vitamininin, kansere karşı bağışıklık sağladığını ortaya koydu.


Türkiye’de epidural anestezi tercihi yüzde 1’in altında

Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Ahmet Anaç, epidural anestezi ile ağrısız doğumun diğer ülkelerde çok sık tercih edilen bir yöntem olduğunu, ancak Türkiye’de bu oranın yüzde 1’in altında olduğunu açıkladı.


Buğra Adil Buyrukcu Her şeyin başı sağlıklı bağırsaklar

Bağırsaklarınız ne kadar sağlıklı? Bu sorunun cevabı oldukça önemli. Çünkü bağırsak sağlığının bozulması vücudunuzda yıkıcı etkilere neden olabiliyor.


Doktor yüzü görmeden yaşlanmanın püf noktaları! Yeterli uyku ve zihinsel aktivite...

Yaş almak hayatın bir gerçeği. Hastalıklar ve enerji düşüklüğü yaşlandıkça ortaya çıkar. Peki sağlıklı yaşlanma için nelere dikkat etmeli?


Bir fareyi nasıl yakalarsınız? - 10 Talimat

Evinizde bir farenizin olduğunu öğrendiğinizde bu büyük bir şok olur. Fare nereden geliyor? Nerede saklanıyor? Kaç tane olabilir? Çocuklar sizi ısırıyor mu? Bize bir hastalık mı bulaştırıyor? Ve son olarak büyük soru: Fareyi nasıl yakalarsınız? Tüm bu soruların cevaplarını bulmaya ve size mümkün olduğunca çok tavsiye vermeye çalışıyoruz. Son olarak fareyi nasıl avlarsınız? Küçük kemirgenler hızla baş belasına dönüşebileceği için her zaman biraz...


Hitit Üniversitesinde nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi edebilen cihaz geliştirildi

Hitit Üniversitesinde nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi edebilen cihaz geliştirildiği bildirildi.


Bitki yetiştirmek beyni geliştiriyor

Prof. Dr. Zeynep Aydın, 20 dakikalık bitki işleri beyin hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini aktive eder. Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıklara iyi gelir dedi.


Keneden korunmak için günlük vücut kontrolü yapmalı

Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ömer Orkun, “Günlük vücut kontrolleri ile kene görüldüğünde derhal çıkartılması esastır. Eğer siz keneyi bir an önce vücuttan uzaklaştırırsanız kene enfekte dahi olsa mikropları vermeden siz çok kolaylıkla kurtulabilirsiniz” dedi.


Kontrolsüz pilates ve yoga yatağa düşürüyor! 'Yaralanıp başvuran hastalar var'

Gerek vücudumuzun genel sağlığı gerekse kilo vermek amacıyla yapılan çevrimiçi egzersizler, kontrolsüz olduğunda fayda yerine zarar verebiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Işıl F. Kartaloğlu, çevrimiçi, kontrolsüz egzersizin yol açabildiği sorunları anlattı.


Sıtma 24 saat içinde tedavi edilmeli

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Uluğ, son dönemde daha yaygın görülmeye başlanan Sıtma hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi.


Denenmiş yağ yaktıran yoğurt kürü tarifi! Feridun Kunak önerisi, şekeriniz dengede kalıyor

Feridun Kunak sağlıklı yaşam pratiklerini paylaşıyor. Yaza fit girmenizi sağlayan yoğurt kürü ödem ve şişlik bırakmıyor. İşte detaylar...


Daha az yemek yiyen daha mı uzun yaşıyor? 'Uzamış açlıklarda hücre kendini yeniler'

Yaşlanma üzerine çalışan uzmanlar, kalori kısıtlaması ve aralıklı orucun hayvanlarda yaşam süresini artırdığını söylüyor. Yıllardır aynı durumun insanlar üzerindeki etkileri tartışılıyor. Peki, gerçekten normalden daha az kalori alanların hücreleri daha az mı yaşlanıyor? Az yemek ya da belirli bir saat aralığında yemek insan vücudunu nasıl etkiliyor? Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ ile konuştuk.


En fit 2 kahvaltılık! Güne formda ve fit başlamak için...

Sağlıklı kahvaltılık çeşitleri araştırılıyor. Avokadolu tost ve sebzeli omlet enerji veriyor. İşte detaylar...


Makarnayı daha sağlıklı hâle getirmenin 5 yolu

Diyetisyenlere göre makarnayı daha sağlıklı hâle getirmek mümkün. İşte 5 püf noktası...


Boğazda gıcıklanma, göğüste yanma varsa işte sebebi! Mideniz alarm veriyor

Özellikle yemeklerden sonra 'Göğsüm yanıyor', “Ağzıma acı su geliyor', “Boğazımda gıcıklanma oluyor” diyorsanız, bu yakınmalarınızın nedeni reflü olabilir. Zira ülkemizde her 5 kişiden 1’inde görülen reflünün başlıca belirtileri mide yanması, göğüs ağrısı, yutma zorluğu ve geğirme olarak sıralanıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Gürhan Şişman, tedavi edilmezse reflünün ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor.


Hipotiroidiye dikkat! İşte 20 belirtisi

Beden ve ruh orkestramızın enerji şefi tiroid bezidir. Boynumuzun ön alt kısmında yerleşen topu topu 25-30 gram ağırlığındaki bu küçücük bez, salgıladığı hormonlar ile metabolizmamızı düzenler. Eğer bu görevi yerine getiremez yani yeteri kadar tiroid hormonu üretemezse pek çok sağlık sorunu ortaya çıkar. İsterseniz gelin o sorunları yeniden hatırlayalım, hatta mümkünse bir kenara not da edelim...


Ayça Kaya Soframıza şifa getiriyor

Yemeklerimize kattığı farklı lezzetlerin yanı sıra sarımsağın saymakla bitmeyen birçok sağlık faydası var. Örneğin probiyotik bir besin olduğu için bu özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde rol oynar. Şimdilerde taze sarımsağın da mevsimi. Salatalarımıza doğrayarak bolca C vitamini ve lif alabiliriz.


Sarımsak ve süt mucizesi: Bu beklenmedik birliktelik gerçekten sağlıkta bir devrim mi?

Sarımsağın yoğun kokusu birçok kişiyi rahatsız etse de, sağlık açısından oldukça değerli bir besindir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini paylaştı. Bu değerli besin, sadece yemeklere harika bir lezzet katarak sofralarımızın vazgeçilmezi olmakla kalmıyor, aynı zamanda bir sağlık deposu.


İlişkide boşa kürek çekiyorsanız ‘Breadcrumbing’e uğruyor olabilirsiniz!

Günümüz ilişkilerinde sıkça karşılaşılan bir durum olan 'Breadcrumbing' tekniğinin, ilişkilerde karmaşık duygulara yol açabildiğini kaydeden uzmanlar, aslında ‘ekmek kırıntısı’ anlamına gelen bu manipülasyon tekniğinin, partneri sürekli bir arada tutarak ilişkiyi sürdürme çabası gösteren ancak gerçek bir bağ oluşturmayan kişiler tarafından kullanıldığını söylüyor. Breadcrumbing’e maruz kalındığını anlamanın mümkün olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, ‘ekmek kırıntısı’ anlamına gelen bir manipülasyon tekniği olan ‘Breadcrumbing’ konusunu değerlendirdi.


Hipertansiyon hastaları için ilaçsız tansiyon düşürme teknikleri!

Yüksek tansiyon kalbi zorlar. Günlük hayatta tansiyonu düşürmenin birçok yolu var. Peki yüksek tansiyona ne iyi gelir?


Şenol Kalyoncu Gebelikte beslenme

Sevgili Hürriyet okurları… Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek doğumu için dengeli beslenme şarttır.


Eskişehir’de 200 kişi sağlıklı yaşam için pedal bastı

Eskişehir’de 200 kişi sağlıklı yaşam için pedal bastı Sarp DEMİRHAN/ESKİŞEHİR, (DHA)-TÜRKİYE genelinde 11’incisi düzenlenen ‘Yeşilay Bisiklet Turu’ Eskişehir’de de gerçekleştirildi. Bağımlılıkla mücadele etmek ve farkındalık yaratmak için düzenlenen tura, vatandaşların yanı sıra amatör ve profesyonel olmak üzere 200 sporcu katıldı.Yeşilay’ın 2011 y...


Baharı mutlu geçirmenin formülü açıklandı!

Kış aylarında serotonin hormonunun azalabildiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, Baharın gelmesiyle uygulanacak dengeli bir beslenme modeli ile mutluluk hormonunun artabileceğini belirtti.Köleoğlu, “Triptofan, Omega-3 yağ asitleri, magnezyum, B3 vitamini, folik asit ve antioksidanlar açısından zengin besinlerle beslenerek mutluluk hormonlarımızın düzeylerini artırabilir ve baharın keyfini çıkarabiliriz” dedi.