UYKU APNESI OLAN KIşILER EHLIYET ALAMAYACAK Mı? UYKU APNESI NEDIR, BELIRTILERI NELER, TANı NASıL KOYULUR, TEDAVISI VAR Mı? UYKU APNESI öLDüRüR Mü?

Trafik kazalarının artması nedeniyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yeni bir düzenleme yapıldı. Yapılan yeni düzenleme uyku apnesi sendromu tanısı almış sürücüler ehliyet alamayacak. Kararla birlikte, uyku apnesi testleri, ehliyet başvurusu yapanlardan istenen sağlık raporları kapsamına girecek. Peki, Uyku apnesi nedir, belirtileri neler, tanı nasıl koyulur, tedavisi var mı? Uyku apnesi öldürür mü? Öte yandan İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden iddialara yalanlama geldi.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yer alan yeni karara göre artık "uyku apnesi sendromu" tanısı almış olan kişilerin ehliyet alması veya mevcut ehliyetlerinin yenilenmesi mümkün olmayacak. Alınan karar doğrultusunda trafik kazalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Peki, Uyku apnesi nedir, nasıl tedavi edilir?”

"İDDİALAR MANİPÜLASYON İÇERMEKTEDİR"

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada "'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli bir değişiklik yapıldı. Uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' iddiasımanipülasyon içermektedir.

Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esaslar; Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir.

Yürürlükte olan yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında; ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler kişilerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacakları, ancak uyku apnesinin kontrol altına alındığıveya tedavi edildiği; doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtilmiştir. Yönetmelikte güncel bir değişiklik söz konusu değildir."

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesini birçok hazırlayıcı faktör vardır; birincisi şişmanlıktır. Şişman bireyde üst solunum yollarının iç çapı daralır. Bu uykudaki solunum sırasında hava yolunun kolay kapanmasına neden olur. Bir diğer neden üst solunum yolları dilatör kaslarının kasılma gücünün azalması sonucu diyaframın soluk alma sırasında, nefes almanın bitişinde hava yolunun kapanmasıdır. Bu uyku apnesi olarak adlandırılır. Bunun sonlanması için bireyde arousal denilen beyin uyanmasının olması ya da bireyin uyanması gerekir. Diğer önemli hazırlayıcı faktörler sigara içmek, alkol kullanmaktır.

Çene yapısının küçük olması, çenenin geride olması, bademciklerin ileri derecede büyük olması, geniz eti varlığı, burun pasajında eğrilik, kırılma ve benzeri gibi olaylar sonucunda kapanması uykuda solunum durmasını ve horlamayı kolaylaştırır.

UYKU APNESİ BELİRTİLERİ

Uyku apnesinin 3 temel bulgusu horlama, hastanın eşi tarafından teyit edilen apne ve gündüz aşırı uyku halidir. Onun dışında nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları uyku apnesinin belirtileri arasındadır.

Uyku apnesinin oluşmasına sebep oluşturacak genel faktörler ise şunlardır:

Fazla kilolu olmak,

Büyük bademciklere ve geniz etine sahip olmak

Üst solunum yolundaki darlıklar

UYKU APNESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyku apnesi belirtilerini gösteren ve benzer şikayetlere neden olan değişik uyku bozukluğu hastalıkları da vardır. Bu nedenle uyku apnesinin kesin teşhisi ve şiddetinin ölçülebilmesi laboratuvarda yapılan uyku çalışması adı verilen gelişmiş bir teknikle mümkündür. Uyku laboratuvarlarında "poligrafik tetkik" adı verilen incelemelerin yapılması gerekmektedir. Uyku sırasında birçok parametrenin kaydedildiği "poligrafik tetkik", beyin bölgelerinin aktiviteleri, uykunun yapısı ve uyku bozuklukları hakkında sağlıklı ve bilimsel bilgiler veren modern bir laboratuvar yöntemidir.

Bu yöntemle, solunum hareketleri, uyku sırasında hastanın oksijen miktarı, kalp ritmi ve EKG kayıtları yapılarak bunların beden fonksiyonları üzerindeki etkileri incelenir. Uyku testlerinden sonra elde edilen bilgiler değerlendirilerek uyku apnesinin var olup olmadığı varsa, şiddeti belirlenip ne tür bir tedavinin gerektiğine karar verilir. Uyku apnesi tespit edilen hastalarda vakit geçirmeksizin tedaviye başlanması gerekir.

Uyku apnesinin teşhisi koyulan bazı hastaların Kulak-Burun-Boğaz uzmanının kontrolünden geçmesi uzmanlarca tavsiye edilir. Apnenin sebebi anatomik bozukluklardan kaynaklanıyorsa cerrahi yöntemler, ağız içi protezler uygulanabilir. Uyku apnesinin henüz ilaçla tedavisi bulunamamıştır.

2024-04-25T08:52:48Z dg43tfdfdgfd