ARAşTıRMA: KOLTUK SüNGERLERI, KANSEROJEN MADDE YAYıYOR OLABILIR

Otomobillerin %99'unun havasında kanserojen bir kimyasal bulundu.

Motorlu taşıt kullanmak elbette belli bir risk seviyesini beraberinde getirir, ancak araç kullanırken nefes almak biraz abartı bir durum. Amerikan Kimya Derneği (ACS) tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre durum epey kötü. Araştırma, araç kabinlerinin havasında keşfedilen ve araç koltuklarında kullanılan alev geciktirici özel bir kimyasala işaret ediyor. Ve bu kimyasal, soluduğunuz zaman kanser riskini artırabilir.

Söz konusu kimyasal, kısaca TCIPP olarak bilinen tris (1-kloro-izopropil) fosfat. Bu, poliüretan köpükte yaygın olarak kullanılan alev geciktirici bir katkı maddesidir ve bugün yollardaki hemen hemen her arabada koltuklar için yaygın olarak kullanılıyor. Çalışmaya 2015 veya daha yeni model araçları kullanan 155 katılımcı dahil edilmiş. Sıcaklıklarla ilgili olası değişiklikleri belirlemek için 101 test kışın, 54 test ise yazın gerçekleştirilmiş.

Sonuçlar oldukça açık görünüyor. Araçların %99'unun havasında TCIPP izine rastlandı ve bu durum katkı maddesinin bulunduğu koltuk köpüğü örnekleriyle eşleşti. Sıcak havalarda, havadaki TCIPP konsantrasyonu iki ila beş kat daha yüksekti. Kısacası, ısı koltuklardan gaz çıkışını teşvik ederek havaya daha fazla kimyasal madde karışmasına yol açıyor.

Çalışmada gram başına 0,2 ila 11.600 nanogram bulundu. Bir nanogram bir gramın milyarda biri, yani son derece küçük bir miktar. Ancak, 2023 toksikoloji raporunda TCIPP ve fareler arasında olası kanserojen bağlantılar bulundu. Yani küçük miktarlara maruz kalmak bile sorun yaratabilir.

Çalışma kısmen bunu tespit etmeyi amaçlıyor. Alev geciktirici kimyasalların etkileri çeşitli durumlarda değerlendirilmiş olsa da araştırmacılar, otomotiv alanının "yeterince çalışılmamış bir kaynak" olduğunu söylüyor. AAA, ortalama bir Amerikalı sürücünün her gün bir saatini arabada geçirdiğini ve daha yüksek sıcaklıklarla kimyasalın etkisinin daha da kötüleşebileceğini söylüyor.

Çalışma, hem iç sıcaklığı düşürmek hem de daha iyi hava akışı sağlamak için dışarıda park halindeyken pencerelerin açılmasını öneriyor. Klima kullanmak ve iç sirkülasyon ayarından kaçınmak da yardımcı olabilir.

Bunlara da göz atın

Source: Enviromental Science & Technology via People

2024-05-09T15:18:21Z dg43tfdfdgfd